Shrnutí dění na akciových trzích v uplynulém týdnu

02.03.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden z hlediska akciových trhů se dá charakterizovat jako stagnace, kdy po 3 měsících výrazného růstu přišlo zvolnění. V USA v průběhu týdne po delší době přišla smíšená makrodata, sledovaný index Dow Jones se poprvé od května 2008 dostal nad psychologickou hranici 13 000 bodů.

Na druhou stranu, středeční vystoupení šéfa Fedu v Senátu, které mírně ochladilo očekávání třetího kola kvantitativního uvolňování se na akciích, na rozdíl od komodit, neprojevilo. V Evropě převládlo vyčkávání na ECB a Řecko. ECB ve středu oznámila, že půjčila bankám 530 mld. EUR, což bylo blízko odhadů a tržní reakce byla mírná, nejvýraznější u bankovních akcií. Klíčový posun o Řecku přijde na závěr příštího týdne, kdy se ukáže, nakolik soukromí investoři přistoupili na výměnu dluhopisů.
Vývoj na globálních trzích se odrazil i na pražské burze, která, měřeno indexem PX, vzrostla o 1,8 % t/t na 1 019 bodů

Dění na pražské burze bylo v uplynulém týdnu ve znamení zveřejňování výsledků hospodaření za poslední kvartál minulého roku. V úterý oznámil ČEZ svá čísla, která byla na všech úrovních včetně čistého zisku ve výši 14,35 mld. Kč lepší, než očekával trh. Nicméně zklamání přinesl výhled managementu, který počítá s EBITDou v tomto roce na úrovni 87,9 mld. Kč a čistým ziskem 41,0 mld. Kč, což je mírně pod očekáváním (89,2 mld. Kč a 43,8 mld. Kč). Akcie tak zakončily týden se ztrátou 1,3 % na úrovni 806 Kč.

Erste Group reportovala ve středu čistý zisk za 4Q 2011 ve výši 254 mil. EUR, v souladu s naší projekcí a více, než byl medián tržních očekávání (220 mil. EUR). Z pohledu investorů však byla ještě pozitivnější informace, že ukazatel Tier 1, podle požadavků EBA dosáhl na konci roku 2011 8,9 % a potřeba kapitálu na splnění požadovaných 9 % do poloviny tohoto roku se snížila ze 743 mil. EUR na konci 3Q na 166 mil. EUR na konci roku. Výrazně tak kleslo riziko budoucího navyšování kapitálu a společnost by měla bez problémů splnit veškeré požadavky na kapitál. Akcie Erste posílily mezitýdenně o 5,7 % na 484 Kč.

Index PX v 50. týdnu

Ve čtvrtek pokračovala ve výsledkové sezóně svými čísly sázková společnost Fortuna. Na úrovni provozního zisku (EBITDA) reportovala společnost meziroční pokles o více jak 20 % na 20 mil. EUR, kvůli nákladům na rozjezd loterie v ČR. Obecně lze říci, že výsledky vyzněly víceméně neutrálně – horší výkonnost oproti předchozím odhadům vykazuje loterie, na druhou stranu segment kurzových sázek na všech klíčových trzích vykazuje pokračující růst. Akcie zakončily týden na úrovni 100,4 Kč (+2,5 % t/t).

Kromě výše uvedených plánovaných výsledků zveřejnil nečekaně v úterý předběžná čísla za minulý rok také KIT Digital. Na úrovni tržeb byl výsledek za 4Q 2011 mírně lepší, než předchozí výhled managementu (70 mil. USD oproti 67 mil. USD) a mírně bylo zvýšeno také očekávání pro tento rok (z 320 mil. na rozpětí 320 – 330 mil. USD). Zklamáním pro trh však byl nižší provozní zisk (EBITDA) na úrovni 16,4 mil. USD (výhled managementu: 17,5 mil. USD) a především pak snížení výhledu na čistý zisk pro tento rok z 1,53 USD na akcii na 1,35 – 1,45 USD na akcii. Po předchozích zkušenostech jsou investoři poměrně citlivý na jakékoliv negativní překvapení týkající se provozního či čistého zisku. Akcie reagovaly prudkým propadem (- 10,4 % na 189 Kč) a titul tak zaznamenal nejhorší výkonnost ze všech akcií na pražské burze.

Naopak nejvíce rostly akcie developerské společnosti Orco (+10,1 % na 101,5 Kč). Za růstem nebyla žádná fundamentální zpráva o společnosti.

Příští týden má na programu řadu událostí. V pondělí budou zveřejněny indexy nákupních manažerů ve službách, v USA označení jako ISM index. Obecně by výsledky měly ukázat, že jih Evropy dál ztrácí, naopak mírně roste sektor služeb v Německu a solidní oživení pokračuje v USA. Číslem týdne bude páteční nezaměstnanost v USA, trh očekává, že se vytvořilo dalších 210 tis. pracovních míst a míra nezaměstnanosti měla stagnovat na 8,3%. Během pátku bude také oznámeno, nakolik byla úspěšná snaha řecké vlády o výměnu dluhopisů. Rozhodující bude, zda účast soukromých investorů přesáhne požadovaných 90% a zda Řecko využije klauzule o nucené výměně, která pravděpodobně spustí bankrot země.

 

Autor článku

Milan Lávička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE