Pokuta 10 miliónů společnosti Everbright

22.12.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Prezidium Komise pro cenné papíry (Komise) potvrdilo rozhodnutí o uložení pokuty 10 miliónů korun a zakázalo poskytovat investiční služby bez povolení společnosti EVERBRIGHT INVESTMENT COMPANY LIMITED (Everbright).

Důvodem bylo neoprávněné podnikání společnosti Everbright při obchodování s měnovými deriváty. Neoprávněného podnikání se dopouštěly i fyzické osoby, které na základě vlastního živnostenského oprávnění získávaly pro společnost Everbright zákazníky a zprostředkovávaly jednotlivé obchody. Komise zahájila správní řízení s patnácti osobami, z nichž osmi již pravomocně uložila pokutu v celkové výši 695 tisíc korun. Komise doporučuje vysokou obezřetnost v případě spekulací na vývoj měnových kurzů. Tyto obchody jsou vysoce rizikové a nevhodné pro běžné investory.

Společnost Everbright poskytovala investiční služby bez povolení Komise vysokému počtu zákazníků opakovaně po delší dobu, a to i po zahájení správního řízení Komisí. Jednalo se o vysoce rizikové spekulace na pohyb měnových kurzů. Na účtech zákazníků přitom byla pravidelně vykazována ztráta dosahující celkově téměř 15 milionů korun. Nepovolená činnost tedy neznamenala jen ohrožení investorů, ale vedla u nich ke značným ztrátám. Komise nevylučuje, že se podobné obchody nepokusí organizovat i další společnosti. Proto zároveň varuje potenciální zákazníky i zaměstnance takovýchto společností.

Zdroj: Tisková zpráva Komise pro cenné papíry

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE