Vždyť obchodování s akciemi je tak snadné...

30.12.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Stejně jako hráče automatů lákají blikající světélka ďábelského "požírače peněz" vzrušuje investora pohled na rostoucí graf a představa prodeje s ohromným ziskem. Jak ale zařídit, aby jsme se mohli aktivně podílet na obchodování? Máme pro...

...Vás řešení. Toto řešení se jmenuje RM-Systém.

Zatímco na pravou burzu (Burza cenných papírů Praha, New York Stock Exchange, Deutche Borse,...) vstupujete prostřednictvím obchodníka s cennými papíry, trh RM-Systém je jedinečný právě pro svoji možnost přímého vstupu všech investorů.

Zvládnete podat příkaz k úhradě na přepážce ve Vaší bance? Pak stejně snadno zvládnete zadat prodejní nebo nákupní pokyn v RM-Systému!

Umíte ovládat svůj bankovní účet přes internetové bankovnictví? Pak stejně snadno zvládnete obchodovat v aplikaci Wobchod RM-Systému!

Obrovskou a jediněčnou výhodou trhu RM-Systém je možnost přímého vstupu jakékoliv osoby (včetně cizinců!) na trh s nabídkou prodeje nebo koupě jakéhokoliv akciového titulu. V RM-Systému se v současné době obchoduje s více než třemi sty akciemi.

 

Aukce cenných papírů
Aukce je každodenní obchodování, ve kterém se průběžně mění aktuální nabídka a poptávka, podle zadávaných pokynů. Aukce se skládá ze dvou oddělených fází.

  • V "úvodní fázi" se párují pokyny z předchozích dnů, které nebyly dosud uspokojeny společně s pokyny, které RM-SYSTÉM obdržel v rámci úvodní fáze provozního dne (16.00 – 21.30 hodin předcházejícího kalendářního dne) a které byly úspěšně zvalidovány.
  • V "on-line fázi" se zpracovávají pokyny, které nebyly uspokojeny v úvodní fázi a dále pokyny podané v režimu on-line obchodování (9.00 – 16.00), tj. z rychlých podatelen a stanic zvláštních zákazníků (on-line a internet). Zde každý podaný pokyn vyvolává okamžitě nové aukční kolo pro daný cenný papír.

Přípustné cenové pásmo (PCP)
Pro každý obchodní den je pro každý obchodovaný cenný papír vyhlášeno PCP. Tím je stanovena minimální a maximální kupní cena určitého cenného papíru pro daný obchodní den. Mimo přípustné cenové pásmo nemůže být daný den uzavřen žádný aukční obchod.

Vypořádání
Při vypořádání je důsledně zachována zásada "delivery versus payment". Nemůže tedy dojít k tomu, že cenné papíry se převedou a peníze se nepřevedou nebo naopak. Vypořádání obchodů probíhá nejprve v SCP a jen poté, pokud je převod cenných papírů úspěšně proveden, v registru korunových účtů RM-SYSTÉMu. Vždy však okamžitě v čase T+0.

Přímé obchody
Trh RMS umožňuje i tzv. Přímé obchody, tedy zorganizuje dohodu mezi dvěma obchodními partnery a to tak, že si zákazník zadává povinné dispozice jako je registrační číslo a IČO, typ pokynu, ISIN, registrační číslo protistrany, cena 1 ks CP a počet kusů cenných papírů. Je to tedy neanonymní organizované, ale nijak neregulované obchodování dvou subjektů.

Závěr
I obchodování prostřednictvím RM-Systému má své nevýhody. Vedle likvidity trhu to může být pro někoho i cena za zprostředkovaný obchod. Ta je ale plně konkurenční s cenami klasických obchodníků s cennými papíry, prostřednictvím kterých obchodujete na burze.

RMS je trh. Proto ani nelze očekávat analýzy, doporučení, návody, rady co kdy koupit nebo prodat. RMS Vám obchod pouze zprostředkuje, najde vhodnou protistranu a postará se o vypořádání (administrativu) obchodu. samotné rozhodnutí CO a KDY prodat/koupit je stále jen a jen na Vás, investorech.

Hodně štěstí a investorských úspěchů v roce 2004!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE