Research In Motion svými výsledky nenadchnul

30.03.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Společnost se vypořádává se změnami ve vedení...

...

Generální ředitel společnosti Thorsten Heins, který nastoupil do své funkce teprve před dvěma měsíci, očekává, že obtížné podmínky budou přetrvávat i nadále.
Heins ve firmě nahradil spoluzakladatele. Jim Balsillie a Mike Lazardis, kteří vedli společnost od samého počátku, byli donuceni odstoupit po přetrvávajících velmi špatných výsledcích na začátku letošního roku.
Dalším překvapením se stalo odstoupení Jima Balsillieho z představenstva. Odchází také technologický ředitel David Yach a provozní ředitel Jim Rowan.
Hains představil plány na kompletní revizi strategie společnosti. Chce se tak zaměřit na vybudování dlouhodobé hodnoty RIM.
Ve čtvrtletí ukončeném 3. března reportovala Research In Motion čistou ztrátu 125 mil. USD (24 centů na akcii). Ve stejném období předchozího roku bylo dosaženo čistého zisku 934 mil. USD (1,78 USD na akcii). Po očištění od jednorázových položek bylo dosaženo zisku 80 centů na akcii. Tržby poklesly o 25 % na 4,19 mld. USD. Analytici podle FactSet Research očekávali 81 centů na akcii při tržbách 4,54 mld. USD.
RIM dodal v uplynulém čtvrtletí 11,1 mil. smartphonů. Dodávky se tedy dostaly na spodní hranici očekávaného rozpětí 11 - 12 mil. Společnost dále dodala 500 tis. tabletů.
RIM potřebuje udržet tržby za BlackBerry 7 do uvedení nového operačního systému BlackBerry 10. První telefon s využitím nového systému by měl být představen během konference v úvodu května.
Ačkoli společnost varovala, že nebude nadále informovat o konkrétních výhledech hospodaření, finanční ředitel Brian Bidulka uvedl, že společnost očekává pokles tržeb i v tomto kvartálu kvůli nižším objemům prodejů i nižším cenám.

Včera uzavřely akcie RIM (RIMM) na 13,73 USD.
Akcie (RI1) oslabují v Německu o 1,86 % na 10,045 EUR.

Zdroj: Bloomberg, Reuters


Rudolf Plachý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Plachý Rudolf  

Články ze sekce: INVESTICE