Kde získat informace o stavu akciového majetku

02.02.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Skleróza a zapomínání mají za následek buď obrovské zbohatnutí, nebo úplnou ztrátu investovaných prostředků. Je známo mnoho případů zapomenutých akcií "v šuplíku" a jejich "vytažení" a radostné zjištění např. po devadesáti letech. Je dobré si čas od času připomenout, kde získat potřebné informace o stavu našeho akciového majetku.

Případ mírné sklerózy muže nastat u statisíců akcionářů i u nás. Koupili jste si vkladní knížku? A body vyměnily za akcie? Ano? Nevíte? Rádi byste se to opět dověděli? Co ale teď dělat! Radu pro Vás má naše Poradenské centrum.

V sekci Investičního poradenství našim čtenářům odpovídají odborníci z firmy Böhm & partner a.s.

Dotaz zapomětlivé čtenářky:

"Dobrý den, jsem pravděpodobně ještě majitelkou cenných papírů z 1. nebo 2. vlny kuponové privatizace, ovšem nevím přesně, které už jsem prodala, kde mohu zjistit potřebné informace. Děkuji."

Pan Petr Švéda ze společnosti Böhm & partner a.s. odpovídá:

"Dobrý den, úplnou informaci o cenných papírech, které máte na účtu, získáte z výpisu stavu účtu. Stavový výpis z účtu obdržíte na kterémkoli provozním pracovišti SCP, ve střediscích služeb RM-S, a.s. nebo o něj můžete požádat písemně doporučenou žádostí adresovanou Středisku cenných papírů. Při osobním podání požadavku na službu na provozním pracovišti SCP je třeba znát registrační číslo účtu SCP, které je uvedeno na každém výpisu, a je nutné prokázat se občanským průkazem (cizí státní příslušníci cestovním pasem). V případě korespondenčního podání musí být v žádosti uvedeny následující údaje: jméno a příjmení (obchodní firma nebo název), adresa trvalého bydliště (nebo sídla), identifikační číslo majitele účtu (rodné číslo, IČ, případně NID), registrační číslo účtu v SCP a datum, ke kterému má být výpis vyhotoven. Podpis žadatele o službu musí být úředně ověřen. Výpis stavu účtu vám bude zaslán doporučenou zásilkou na dobírku. "

To je jistě dobrá zpráva pro všechny sklerotiky. A možná nám v doporučeném dopise ze Střediska přijde nějaká zajímavá informace. Kdo ví.

Ptejte se nás na cokoliv v Poradenském centru!

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE