Komise předložila k veřejné diskusi vyhlášku, kterou se stanoví podrobnější pravidla pro prezentaci investičních doporučení.

09.02.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Komise pro cenné papíry (dále jen „Komise“) předkládá k veřejné diskuzi  návrh vyhlášky, kterou se stanoví podrobnější pravidla pro poctivou prezentaci investičních doporučení a uveřejňování informací o zájmech a střetech zájmů osob vytvářejících nebo šířících investiční doporučení. Poctivou prezentaci těchto informací bude primárně upravovat ustanovení připravovaného zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Tento zákon zmocňuje Komisi k vydání podrobnějších pravidel formou vyhlášky.

Navrhovaná vyhláška stanoví podrobnější pravidla pro prezentaci informací, které jsou výsledkem výzkumů týkajících se investičních nástrojů nebo jejich emitentů a prezentaci jiných informací, které doporučují nebo navrhují investiční strategii. Vyhláška dále podrobněji upravuje povinnost informovat o zájmech a střetech zájmů osob, které investiční doporučení tvoří nebo šíří. Návrh vychází z pravidel zakotvených v nových evropských směrnicích týkajících se problematiky zneužívání trhu.

Osoby, které provádí výzkum trhu a veřejně doporučující investiční strategii, hrají na kapitálovém trhu významnou roli. Jedná se o analytiky, obchodníky s cennými papíry, banky a další osoby, které veřejně prezentují své názory na budoucí vývoj trhu. Pro řádné fungování trhu je důležité, aby tyto osoby při provádění výzkumu, prezentaci jeho výsledků a doporučování investiční strategie jednaly s odbornou péčí, transparentně a čestně.

Vyhláška se dotkne i činnosti novinářů. Pokud informace, kterou novináři tvoří nebo šíří, mají charakter investičního doporučení definovaného vyhláškou, vztáhnou se navrhovaná pravidla i na ně.

Cílem nové právní úpravy je zajistit objektivitu a poctivost investičních doporučení adresovaných veřejnosti, tj. zejména drobným investorům. Základními povinnostmi při tvorbě nebo šíření investičních doporučení jsou povinnost poctivé, úplné a nezavádějící prezentace doporučení a povinnost uveřejňování zájmů a potenciálních střetů zájmů tvůrců doporučení.

Komise zastává názor, že aplikací pravidel uvedených ve vyhlášce dojde ke zvýšení kvality poskytování finančních služeb. Investoři také budou mít k dispozici lepší podklad pro svá investiční rozhodnutí. Komise je přesvědčena, že přínosy nových pravidel převýší náklady vynaložené na jejich zavedení a dodržování.

Návrh vyhlášky včetně podrobné důvodové zprávy a textů příslušných evropských směrnic je k dispozici na webových stránkách Komise, v sekci veřejná diskuze.

Zdroj: Tisková zpráva Komise cenných papírů

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE