Investoři zkrachovalého obchodníka se dočkají

12.02.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Krachy údajně pomáhají podnikatelskému prostředí. Údajně. Neříká se to u nás, ale v USA. Krach je normální součástí podnikání,  když se ale aplikuje na české podnikatelské prostředí, je zde problém. A co teprve když jde o peníze...

... tisíců drobných investorů. Problém je tedy o to větší, o kolik je více postižených subjektů, dále se znásobí pakliže poškozenými subjekty jsou občané a v nejhorším případě když se jedná o celoživotní úspory starších lidí. Víte o čem je řeč? Kdo si odpověděl, že o kampeličkách má pravdu. Kdo si odpověděl, že o bankách má také pravdu a největší pravdu má ten, kdo si odpověděl, že řeč je o krachu obchodníka s cennými papíry.

Posledním, největším a určitě nejkomplikovanějším případem krachu obchodníka s cennými papíry je případ Private Investors (PI).

Kdo byl Private Investors?
Private Investors byl obchodník s cennými papíry (chcete-li brokerská společnost), která nabízela správu portfolií a brokerské služby se zaměřením na americké kapitálové trhy. Ve sloganechspolečnosti, které se objevovaly v tisku a v jiných médiích stálo, že ve světě financí vydělává pouze ten, kdo má dokonalé informace, vyzná se v nich a umí se rychle rozhodnout. S Private Investors se ale již nic vydělat nedá. Pokles amerického akciového trhu Nasdaq a z toho plynoucí výrazné ztráty některých klientů, znásobené překročením interních limitů a pravidel, způsobily, že se společnost PI stala nesolventní vůči klientům.

Co se stalo?
Prostřednictvím zkrachovalého obchodníka investovalo více než 2 000 klientů na amerických trzích. Klienti nakupovali akcie věhlasných i méně významných amerických firem. Příkazy klientů se hromadí u obchodníka s cennými papíry Private Investors, k jejich provedení je ovšem oprávněna jiná společnost - A. B. Watley se sídlem v USA. Tento subjekt akcie v požadovaném množství a ceně nakupuje a vede na každém klientském účtu. Tyto akcie (majetek klientů Private Investors) použije management Private Investors jako zástavu pro tzv. lombardní úvěr.  Úvěr (tradičně v objemu 40 - 70% aktuální ceny akcií) byl manažerům Private Investors poskytnut, čímž si zajistili přísun dalších finančních prostředků pro nákup akcií.

Aby ovšem mohlo docházet ke splácení jistiny úvěru a hromadících se úroků z lombardních úvěrů, musely by podstatně rychleji růst ceny akcií na amerických trzích. K růstu kurzů ale nedošlo, a tak zástava (akcie) při nesplácení úvěru propadá věřiteli. Zpronevěřeno bylo asi 932 mil. Kč (údaj z roku 2002).

Co nového dnes?
Kauza Private Investors je jednou z největších a nejsložitějších, a to jak po administrativní stránce, tak v otázce řešení výše náhrad." komentuje situaci generální ředitel Garančního fondu obchodníků s cennými púapíry Jiří Korb a dodává: "V této otázce jsme zcela závislí na údajích, které nám předá správce konkurzní podstaty. Jedině on má totiž přístup k účetnictví a databázím zkrachovalé společnosti. V případě Private Investors nám při předávání potřebných a ověřených údajů vycházela paní správkyně konkurzní podstaty vstříc.

Počátkem února začala třetí tranše výplaty náhrad klientům zkrachovalého obchodníka. V tomto kole bylo vyzváno celkem 193 osob, kterým má být vyplaceno přibližně 16,1 mil. Kč. V předchozích dvou tranších Garanční fond již vyplatil náhradu celkem 1 624 osobám v souhrnné výši přibližně 150 mil. Kč, což představuje téměř 90% osob, které mají v kauze PI na výplatu náhrad z Garančního fondu nárok.

Výplata náhrad klientům PI patří mezi největší a nejkomplikovanější případy, které Garanční fond v současnosti řeší. Po vyhlášení konkurzu bylo nutné stanovit rozsah vydaného a nevydaného zákaznického majetku, a přiřadit je ve správné výši ke každému z bývalých klientů PI. Na základě těchto údajů byly žadatelé uplatňující nárok na náhradu od Garančního fondu vyzváni k odsouhlasení částky jím vypočtené. Zároveň Garanční fond požádal o poskytnutí návratné výpomoci od státu v celkové výši 50% všech náhrad. Okamžitě po obdržení této sumy v srpnu roku 2003 započal na začátku září s výplatou náhrad klientům, kteří si výši náhrady odsouhlasili. V dalších tranších poté byly náhrady vypláceny osobám, které odsouhlasovací dopis zaslaly se zpožděním nebo si v předchozí tranši nestačily náhradu vyzvednout.

Závěr
Kladete si otázku, jestli je i dnes možné přijít o investované prostředky? Jestli může zkrachovat další obchodník? Bylo by odvážné tvrdit že ne, ale na druhou stranu není třeba strašit potenciální investory. podle analytiků je právě teď je ideální doba k investicím. Nebojte se tedy a investujte.

Poradit se můžete i v našem Poradenském centru, nebo si přímo vyberte obchodníka.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE