Bivideon bude žalovat Komisi pro cenné papíry

17.02.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Společnost Bivideon, B.V., která je většinovým akcionářem Českých radiokomunikací, vyjadřuje své vážné výhrady k rozhodnutí prezídia Komise pro cenné papíry zveřejněnému 12. února t. r. Prezídium v něm nevyhovělo rozkladu ...

Společnost Bivideon upouští od nabídky převzetí Českých radiokomunikací

Společnost Bivideon, B.V., která je většinovým akcionářem Českých radiokomunikací, vyjadřuje své vážné výhrady k rozhodnutí prezídia Komise pro cenné papíry zveřejněnému 12. února t. r. Prezídium v něm nevyhovělo rozkladu podanému společností Bivideon a potvrdilo původní rozhodnutí Komise ze září minulého roku, jímž KCP zablokovala dobrovolnou nabídku Bivideonu na odkup akcií Českých radiokomunikací od ostatních akcionářů. Důvodem zamítavého rozhodnutí KCP byly především výhrady k výši nabídkové ceny za akcii, navržené Bivideonem.

Bivideon trvá na tom, že jeho nabídka, ohlášená poprvé loni v květnu a posléze znovu v září, byla zpracována zcela v souladu s platnými zákony i s doporučenou metodikou Komise pro cenné papíry. Bivideon byl tehdy ochoten nabídnout značnou prémii nad tehdejší kurz akcií ČRa i výrazně převyšující vážený šestiměsíční průměr. Komise přesto nabídku zamítla, čímž dala najevo své pohrdání těmito běžnými měřítky pro posuzování přiměřenosti ceny při nabídkách převzetí, stejně jako ostatními obecně uznávanými metodami oceňování. Od té doby vyvíjel Bivideon po dobu osmi měsíců veškerou snahu k nalezení přijatelného základu pro stanovení podmínek dobrovolného odkupu, avšak bez jakéhokoli efektu.

Bivideon je přesvědčen, že rozhodnutí Komise pro cenné papíry je zjevně věcně nesprávné a jako takové bylo učiněno v rozporu se zákonem. Nepřekvapuje, že ani přezkoumání vadného rozhodnutí české Komise pro cenné papíry jejím vlastním prezídiem nepřineslo sebemenší nápravu. Vzhledem k tomu, že jediný řádný opravný prostředek ve správním řízení před KCP tím byl vyčerpán, je Bivideon nucen hledat se svými právními zástupci oporu ve správním soudnictví, jež je na orgánech Komise nezávislé. Advokátní kancelář Pokorný, Wagner a spol. proto byla pověřena sestavením příslušných žalob s cílem zrušit nezákonné rozhodnutí soudní cestou a přiznat Bivideonu náhradu všech škod, které jí nezákonný postup českých správních orgánů přivodil.

Za těchto okolností nemá Bivideon žádnou důvěru v pokračování řízení před Komisí pro cenné papíry, jehož délku ani výsledek nelze ani v nejmenším předvídat. Zdroje, které měl Bivideon pro potřeby dobrovolného převzetí k dispozici, nejsou neomezené - ani co do výše, ani co do času. Proto se představenstvo společnosti Bivideon, B.V., po konzultaci se svým akcionářem - investičním fondem Czech Value Investments Limited - rozhodlo s okamžitou platností definitivně ustoupit od svého záměru vykoupit akcie minoritních akcionářů Českých radiokomunikací.


Tisková zpráva: Bivideon B.V.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE