Na poštách lze koupit další fondy

20.02.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Tak se nám roztrhl pytel s novinkami na poštách. Dokážete si představit úřednici vaší pošty jak vám vysvětluje kterak investovat a jaké možnosti investování do konkrétních fondů přináší? Že ne? Ale to byste měli! Žijeme už ve 21. století ...

...  a tak nezbývá než se pořád učit. To platí právě (a možná i nejvíce) právě pro úřednice na 391 specializovaných přepážkách pošt po celé republice. Ty totiž musí umět pomoci nerozhodným klientům při rozhodování kam investovat své finance.

Před měsícem přišla s možností investování do podílových fondů na přepážkách pošty celkem logicky jako první ČSOB a nabídla investorům Poštovní investiční program, neboli PIP. Přesně po měsíci je zde druhá nabídka více méně konkurenční ČP INVEST. Investiční skupina nejsilnější pojišťovacího ústavu v zemi přichází s produktem "Šikovná obálka".

Pod názvem Šikovná obálka uvádí ČP INVEST do distribuce v obchodní síti České pošty konzervativní investiční program, který je fixně „namíchán“ ze tří otevřených podílových fondů ČP INVEST s nižší mírou rizika:

  • 50% fond peněžního trhu
  • 30% fond státních dluhopisů
  • 20% fond korporátních dluhopisů

Podobně jako u produktu PIP je také Šikovná obálka jakousi "marketingovou obálkou" zastřešující 3 známé fondy ČP INVESTu.

ŠIKOVNÁ OBÁLKA je ideální pro klienty, kteří preferují stabilitu a jistotu, chtějí mít přehled o svých penězích a mít své prostředky dostupnější než na termínovaných vkladech“, říká Martin Sankot, předseda představenstva a generální ředitel ČP INVEST. Při investici delší než šest měsíců je výnos z investice osvobozen od daně z příjmů fyzických osob.

Prodej podílových fondů prostřednictvím poštovní sítě je běžný v některých státech západní Evropy. Například ve Velké Británii činí podle některých odhadů podíl prodejů na pobočkách pošt zhruba 11% celého segmentu, v Itálii je to pak 7% a ve Francii přibližně 5%. „Snažili jsme se maximálně přizbůsobit naši ŠIKOVNOU OBÁLKU cílové skupině, věříme v úspěch tohoto přístupu,“ dodal Sankot.

Minimální investice
Díky rozsáhlé prodejní síti a nastavením investičních podmínek jde o široce dostupný produkt:

  • první investice minimálně 3 000 Kč
  • každá další minimálně 500 Kč

Stejně jako ke svým ostatním produktům nabízí ČP INVEST i k ŠIKOVNÉ OBÁLCE možnost on-line sledování pohybů a stavů na majetkových účtech klientů. K této operaci mohou klienti využít také e-mailové zprávy a telefon, přes který navíc mohou aktivně zadávat příkazy k majetkovým operacím.

Poplatky

  • Vstupní            max. 0,5%
  • Výstupní          0%  
  • Správcovský    1%

Závěr
Díky široké síti pošt, minimálnímu vstupnímu poplatku a velmi šikovně nastavené možnosti nízkých přívkladů je produkt široce dostupný široké veřejnosti. Nevýhodou můžou být nižší výnosy dané konzervativním portfoliem fondů. Průměrný výnos tří fondů je za posledních 52 týdnů pouhé 1% p.a.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE