Pravidelný týdenní komentář k trhu

20.07.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden byl ve znamení výsledkové sezóny v USA a čekání na posun v kauze pomoc španělským bankám. Můžeme konstatovat, že prozatím se výsledková sezóna (20% odreportováno z indexu S&P 500) vyvíjí relativně dobře alespoň vzhledem k tomu, co se očekávalo. Jen připomínáme, že očekávání na 2Q12 jsou velmi slabá pod vlivem slábnoucích současných makroekonomických dat.

Dohoda pomoci španělským bankám byla v pátek odsouhlasena ministry eurozóny (eurogroup), což byla pozitivní zpráva. Dodatečně však Španělsko snížilo výhled na svoji ekonomiku a zaměstnanost včetně dodatečné pomoci regionu Valencie, který bez pomoci centrální vlády pravděpodobně vejde do bankrotu. Tato zpráva nepomohla euru ani vládním dluhopisům Španělska. Domácí index PX se nesl ve znění globálních událostí a uzavřel týden na úrovni 898 bodů, což mezitýdenně představovalo pokles o 0,7 % t/t.

Z domácích zpráv jsem sledovali: Během týdne se na trhu opětovně objevila zpráva ohledně potenciálního snížení podílu Erste Stiftung, největšího akcionáře Erste Group (24,8 % podíl), na Erste Group v hodnotě přibližně 150 mil. EUR (přibližně 2,6 % podíl), aby ES získala prostředky k splacení části svého dluhu. Nově byla uvedena kvantifikace objemu možného prodeje, který je relativně nízký, vzhledem k dříve uvažovaným scénářům. Titul zakončil páteční seanci na úrovni 383,8 Kč (+1,7 % t/t).

KIT Digital oznámil jmenování nového finančního ředitele, kterým se stal Fabrice Hamaide, který od května tohoto roku spolupracoval se společností jako finanční poradce. Dříve působil na různých manažerských pozicích v technologických společnostech jako například ATARI, Parrot, Talkway Communications či Logitech. Společnost rovněž potvrdila přesunutí svého sídla do USA a s tím spojený odchod z BCPP. Zpráva je na titul neutrální či naopak může přinést jisté úspory nákladů. Akcie zavřela na 74,5 Kč (-13,9 % t/t).

Unipetrol v pátek zveřejnil vybrané provozní ukazatele za 2Q12. Více než samotná provozní data jsme se zaměřili na komentář společnosti ohledně provozního zisku, který by měl být horší než v 1Q12, kdy byl -51 mil. Kč. Tato kvantifikace byla pro nás nepříznivou zprávou vzhledem k tomu, že provozní data indikovala lehkou mezikvartální stabilizaci. Titul zakončil týden na 167 Kč (-1,7 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Komerční banka (+2,1 %, 3510 Kč). Na titulu se neobjevila významná korporátní zpráva. Spíše hodnotíme jako technickou korekci předchozího poklesu. Naopak nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byl KIT Digital (-13,9 % t/t, 74,5 Kč). Vedle jmenování nového finančního ředitele společnost potvrdila svoji dříve oznámenou snahu přesunout centrálu do USA. S tím je spojen i odchod z BCPP.

Příští týden bude plně patřit výsledkové sezóně s ekonomickou akcí zveřejnění amerického HDP za 2Q12 na konci týdne. Slábnoucí ekonomická data determinují tlak na finančních trzích. Prozatím lepší výsledková sezóna než očekávání naopak tento tlak zmírňuje. V případě solidních výsledků bychom nadále očekávali, že trh bude mít spíše pohyb do strany se zvýšenou volatilitou.

Výsledky v příštím týdnu bude oznamovat mimo jiné v pondělí Hasbro, v úterý Apple, SAP či Volvo, ve středu Visa, Iberdrola, ArcelorMittal, ve čtvrtek Facebook, Amazon, BASF a v pátek například Chevron.

Z domácích společností ve středu odstartuje výsledkovou sezónu Telefonica CR. Očekáváme 16,5% r/r pokles čistého zisku, ale zároveň se nedomníváme, že by výsledky měly mít větší vliv na cenotvorbu. Důvodem je vyčkávání na zářiovou dividendu, která společně s odkupem vlastních akcií bude tlumit případný tlak.

Ve čtvrtek pak zveřejní čísla za 2Q12 již avizovaný Unipetrol. Vzhledem ke zveřejnění odhadu managementu na provozní zisk EBIT, který by měl být horší než v 1Q (-51 mil. Kč) neočekáváme výraznější reakci trhu. Očekáváme, že výraznější propad v ziskovosti by měl být způsoben přeceněním zásob, jakožto nepeněžní položkou.

Z makroekonomických dat se zaměříme na čtvrteční americké objednávky dlouhodobé spotřeby (oček. +0,5 z +1,1 %) a již avizované páteční HDP za 2Q12, kde se očekává další pokles na +1,4 % z +1,9 % za 1Q12. V Evropě budeme sledovat úterní index nákupních manažerů za eurozónu (nezměněn na 46,4 bodech = pásmo útlumu) i jednotlivé země. Ve středu pak bude zveřejněno německé IFO, kde se očekává další lehký pokles.

 

Autor článku

Milan Vaníček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE