Co ukáže nadcházející výsledková sezóna?

10.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V úterý po uzavření trhů začal hliníkářský gigant Alcoa sezónu výsledků amerických firem za třetí kvartál. Její vyznění se jako obvykle stane lakmusovým papírkem vývoje nejen americké, ale celé globální ekonomiky. Vzhledem k celosvětovému zpomalení hospodářství nelze čekat žádné terno.

Na druhou stranu jsou však současná očekávání velmi nízká a index pozitivního překvapení stoupal po konci několika předchozích výsledkových sezón k sedmdesáti procentům. Nelze také opomenout, že akcie rostly v průběhu osmi z posledních jedenácti sezón a pravděpodobnost pozitivního vývoje na trzích je tak reálná.

Ziskovost amerických firem klesne poprvé od roku 2009

Analytici firemních výsledků předpovídají první pokles ziskovosti amerických firem akciového indexu S&P 500 po jedenácti rostoucích čtvrtletích v řadě. Zisky by měly poklesnout o 2,7 procenta oproti třetímu čtvrtletí loňského roku (viz graf). Ještě před třemi měsíci byl očekáván téměř dvouprocentní růst a očekávání se tak výrazně zhoršila. Mnohé už dávalo tušit vyjádření čelních představitelů velkých amerických firem z minulých týdnů. Významné společnosti jako FedEx nebo Caterpillar, jejichž výsledky se kvůli charakteru podnikání považují za barometr stavu americké ekonomiky, zveřejnily v posledních týdnech negativní výhled.

Graf: Vývoj ziskovosti a tržeb společností z newyoského akciového indexu S&P 500 (od 3. kvartálu 2011 do 3. kvartálu 2013)

v__sledkov___sez__na.png 

Negativní očekávání nemusí znamenat pokles cen akcií

Důležitým faktorem nadcházející výsledkové sezóny je analýza tržního prostředí. Dnešní finanční trhy ovládají centrální banky, které je podporují na vyšších hodnotách, než by odpovídalo současnému ekonomickému vývoji.

Hlavní americký akciový index S&P 500 už v letošním roce přidal téměř pětinu, což bezpochyby se stimulací centrálních bank souvisí. Trochu konspiračním faktorem jsou listopadové prezidentské volby ve Spojených státech. Nikdo ze současné vládní garnitury si nepřeje negativní vývoj trhů těsně předtím, než lidé půjdou k volebním urnám. Mohou být použity určité páky, aby se tato možnost eliminovala. Naopak hrozbou pro ceny akcií jsou i nadále výhledy amerických firem do čtvrtého kvartálu i roku 2013, které jsou stále velmi vysoko a jejich pravděpodobné snižování se neobejde bez ztrát.

Firemní výsledky dnes nemají na cenu akcií takový vliv

Podle uvedených příznaků nejsou v současnosti akciové trhy naladěny na pokles. Zvláště, přičteme-li existující negativní očekávání, které se bude překonávat jen velmi obtížně. Na druhou stranu není pravděpodobné, že se kvůli současným vysokým hodnotám akciových indexů přerodí i velmi dobré firemní výsledky v akciový spurt. Akciový obchodník se také musí smířit s tím, že firemní výsledky mají na cenu akcií v současném tržním prostředí klesající dopad. I ten je však stále dostatečný na zvážení obchodní příležitosti.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE