Dluhopisový trh v USA nemá klid, hrozí růst sazeb

20.04.2004 | , Reuters
INVESTICE


Výnosy amerických státních dluhopisů zřejmě stoupnou ještě více s tím, jak se zlepšuje ekonomika USA a roste zaměstnanost. Poslední data o inflaci naznačila, že Fed možná nebude mít nervy na to, aby ponechal sazby ...

... na současné úrovni až do příštího roku.

Výnosy 10letých dluhopisů dosáhly v úterý nového letošního maxima nad 4,46 procenta a nacházejí se nejvýše od poloviny listopadu poté, co březnová inflace byla výrazně vyšší, než se čekalo.

Ekonomika se žene kupředu rychlým tempem, zpracovatelská výroba vzkvétá, spotřebitelské výdaje jsou vysoké a firemní výsledky se dramaticky zlepšily.

Pomyslná mozaika hospodářského oživení je již kompletní, protože zbývající dva díly - tvorba pracovních míst a vyšší inflace - se již také našly.

Už se moc nepochybuje o tom, že se blíží utažení extrémně uvolněné měnové politiky americké centrální banky (Fed) a sazby stoupnou z nynějších 1,0 procenta, nejnižší úrovně od roku 1958.

Ale teprve se ukáže, zda si je dluhopisový trh plně vědom, jak rychle by Fed mohl začít sazby zvedat. Investoři by neměli příliš usnout na vavřínech, jinak se jim to krutě vymstí v podobě rychlého růstu dluhopisových výnosů.

"Trh si nebyl jist udržitelností zotavení, ale o tom už skutečně není třeba pochybovat," řekla Amy Fallsová, stratéžka pro dluhopisy z Morgan Stanley. "Teď musíte přijít na to, jak to Fed načasuje a jak agresivní hodlají být. My jsme měli pocit, že si trh skutečně neuvědomil, jak agresivní Fed bude."

Podle Morgan Stanley by se výnos 10letých dluhopisů měl pohybovat na 5,0 až 5,25 procenta. Technický analytik banky počítá s tím, že na 5,25 procenta výnos stoupne do 4.července.

Výnosy vyskočily skoro o jeden procentní bod z březnového minima okolo 3,65 procenta poté, co zaměstnanost v březnu výrazně stoupla a rostoucí inflace posílila dojem, že Fed sáhne na sazby dříve, než se čekalo.


PĚKNĚ ZVOLNA

"Trh s dluhopisy bude velmi opatrný a bude počítat s nejhorším. Právě to teď děláme my," řekl Sadakichi Robbins, šéf pro dluhopisové obchody z Bank Julius Baer.

"Hodně lidí si myslí, že džin už byl z lahve vypuštěn a že by (Fed) mohli jít letos (výš) o 100 bazických bodů či víc," dodal s tím, že výhled trhů s futures je mnohem méně agresivní.

Futures na úrokové sazby Fed, jež odrážejí postoj trhu vůči krátkodobému výhledu oficiálních sazeb, naznačují, že sazby poprvé stoupnou o 25 bazických bodů v srpnu a do konce roku se zvýší zhruba na 1,75 procenta.

Výnosy klíčových dluhopisů ovšem hrozí, že vyšplhají z pásma zhruba 4,00 až 4,40 procenta, v němž se pohybovaly v posledních měsících. Technická analýza naznačuje, že by trh mohl být dokonce ještě zranitelnější. Týká se to zejména krátkodobých dluhopisů.

Pokud by byla u 10letých dluhopisů proražena úroveň 4,40 procenta, byla by dalším cílem zřejmě úroveň okolo 4,65 procenta, tedy loňské maximum dosažené v září.

Jiným ukazatelem je rozdíl ve výnosech dvouletých a 10letých dluhopisů, jenž odráží očekávaný vývoj sazeb.

Investoři na tomto rozdílu vydělávali, když si půjčovali za úroky na kratším konci výnosové křivky, které se pohybovaly větší část roku okolo 1,50 procenta, a jiným půjčovali za úroky na vzdálenějším konci výnosové křivky.

Situace by se ale mohla rychle změnit vzhledem k tomu, že se výnosy dvouletých dluhopisů zřejmě pohnou nahoru. První signály se objevily v úterý, kdy si dvouleté dluhopisy vedly výrazně hůř než dlouhodobější dluhopisy.

Rozdíl ve výnosech dvouletých a 10letých dluhopisů se zúžil na 228 bazických bodů z 236 bazických bodů v předchozí seanci, což je nejnižší úroveň od 2.dubna, kdy výnosy vyletěly nahoru kvůli údajům o zaměstnanosti.

Plošší výnosová křivka v tomto případě signalizuje, že krátkodobé dluhopisy jsou pod větším tlakem s tím, jak investoři započítávají možnost růstu sazeb. Volatilita trhu se ovšem nejspíš sníží.

"Trh nešílí, Fed nehodlá utáhnout měnovou politiku zítra," řekla Fallsová z Morgan Stanley. "Teď se započítává riziko, že Fed pohne se sazbami. Minulý týden nikoho ani nenapadlo, že do roku 2005 něco udělají."

Zdroj: Reuters, 16.4.2004
Autor: Amanda Cooperová
Přeložil: Filip Tošenovský

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE