Investiční soutěž: Hitem týdne byla ropa

13.11.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


První týden investiční soutěže na reálných účtech byl pro většinu soutěžících úspěšný. Nejlepší obchod vynesl více než 11 tisíc korun. Nejvíce se obchodovalo s měnovým párem EUR/USD, ropou a zlatem. Tento týden nabídne řadu příležitostí k dosažení zisku. Které události pohnou s trhy?

Přestože se do druhého kola investiční soutěže zapojili především muži, ani ženy nezklamaly. V prvním kole dokázaly, že umějí hospodařit a zhodnodit peníze na obchodním účtu. Ačkoliv na jednu ženu v soutěži na reálných účtech zatím připadá 8,5 muže, v desítce nejúspěšnějších obchodníků jsou už dvě ženy. Zdá se, že investování je nejoblíbenější aktivitou ve Středočeském kraji, odkud zatím pochází nejvíce soutěžících druhého kola.

Vede měnový pár EUR/USD

Pořadí nejobchodovanějších instrumentů se na prvních třech místech ve srovnání s  prvním “demo“ kolem, nezměnilo. Soutěžící, stejně jako na fiktivních účtech, i na těch reálných nejraději obchodovali měnový pár EUR/USD, z komodit ropu a zlato. Měnový pár EUR/USD se na celkovém počtu transakcí podílel 48,33 procenty, na druhém místě se umístila ropa s 14,56 procenty a třetí místo obsadilo zlato s 6,97 procenty. Data ukazují, že soutěžící na reálných účtech rádi obchodují nejen měnové páry, ale také komodity. Oblíbenost komodit, dokazuje i fakt, že právě na ropě byly uskutečněny oba nejziskovější i nejztrátovější obchody týdne.

Jeden obchod vynesl více než 11 tisíc

Soutěžící koupil v pondělí 5. listopadu dopoledne, tedy před začátkem prezidentských voleb v USA 0,19 lotu ropy a pozici uzavřel se ziskem 11 470 korun ve středu v poledne těsně po dosažení jejího cenového vrcholu. Ropa v čase prezidentských voleb přesně kopírovala vývoj dolaru. Když dolar oslaboval, cena ropy stoupala a naopak. 

Nejztrátovější obchod byl otevřen ve středu 7. listopadu odpoledne jenom chvíli poté, co jiný soutěžící uzavřel již zmíněný nejziskovější obchod. Obchodník pravděpodobně předpokládal, že ropa bude po krátkém oslabení opět posilovat, což se ale nestalo a obchod zavřel v ten samý den se ztrátou 9 984 korun.

Nejlepší soutěžící vydělal přes sto procent

Nejenže byl na ropě uskutečněný nejziskovější a nejztrátovější obchod týdne, ale také právě tento instrument byl obchodován i traderem týdne. Tyto fakta poukazují na všeobecnou oblíbenost této komodity nejen traderů velkých finančních institucí ale i našich českých obchodníků. V prvním týdnu obchodování na reálných účtech svůj účet nejvíce zhodnotil obchodník s přezdívkou Kessler, a to o více než 117 procent. Tedy z počátečních 10 tisíc korun zakončil svůj obchodní týden se stavem účtu 22 tisíc korun. Kompletní přehled jeho transakcí naleznete ZDE.

Do soutěže se můžete stále zapojit. Navíc ani tento týden nebude nouze o ekonomické a politické události, které ovlivní dění na finančních trzích.

Hlavní události týdne

V úterý v 11:00 bude zveřejněn index německého ekonomického sentimentu ZEW. Ten je výsledkem průzkumu německých institucionálních investorů a analytiků ohledně vývoje tamní ekonomické situace v průběhu nejbližších šesti měsíců. Jakákoliv hodnota ukazatele pod nulou znamená horší budoucí ekonomický výhled. Minulý měsíc dosáhl Index ZEW hodnoty mínus 11,5. Pro tento měsíc se očekává, že dosáhne úrovně mínus 10,1.

Ve středu anglická centrální banka (BoE) zveřejní svůj výhled inflace a ekonomického růstu ve Velké Británii pro nejbližší dva roky. Minulý týden se BoE rozhodla ponechat klíčovou úrokovou sazbu na nezměněné úrovni, a to ve výši 0,5 procenta. Navíc neohlásila ani další nákup vládních dluhopisů. Analytici dle agentury Reuters ale předpokládají, že BoE dříve nebo později nákup státních dluhopisů obnoví. Nejpozději by se tak mělo stát začátkem příštího roku, což by následně vedlo k oslabení libry.

Ve středu ve 20:00 bude zveřejněn zápis z posledního zasedání americké centrální banky (FED), tedy z 23. a 24. října. Ekonomové budou pečlivě sledovat, jestli nevyjdou na povrch jakékoliv nové informace prozrazující skutečný stav a potenciální vývoj tamní ekonomiky.

Ve čtvrtek 15. listopadu v 11:00 zveřejní svá ekonomická čísla, tedy HDP za třetí kvartál, eurozóna. Těmto výsledkům budou předcházet informace o HDP dvou největších ekonomik společné měnové unie, a to Francie a Německa, v tomto pořadí v 7:30 a v 8:00. Ve čtvrtek zveřejní své HDP za třetí kvartál i Česká republika.

Ve čtvrtek bude mít v Atlantě proslov šéf americké centrální banky (FED). Jde o jeho první vystoupení od znovuzvolení Baracka Obamy za prezidenta USA. Měl by mluvit hlavně o úspěšném zotavení nemovitostního trhu, a to hlavně díky třetímu kolu měnového uvolňování. Ben Bernanke by mohl také využít této příležitosti k tomu, aby vyzval americké zákonodárce ke vzájemné spolupráci ohledně blížící se hrozby tzv. “fiskálního útesu“. O něm by měl v pátek debatovat republikánský kongres a demokratický prezident Barack Obama.

BOSSA
Autorka působí jako hlavní analytička ve společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Štítky:

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE