Týdenní komentář: Nervozita na trzích roste

19.11.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Hledání řešení při odvrácení ukončení daňových/výdajových úlev v USA (tzv. „fiscal cliff“), Řecko resp. dluhový problém eurozóny a roztržka na Blízkém východě. To jsou témata uplynulého obchodního týdne.

Domácí index PX zaznamenal 1% mezitýdenní pokles na 970 bodů. Výše zmíněná témata zvyšují nervozitu na trhu a především nejistota budoucího vývoje v USA je patrna v realizaci letošních zisků za letošní zdanění. Opětovné raketové útoky v pásmu Gazy rovněž nejsou příznivým tématem pro finanční trhy.

Sledované události

Z domácích zpráv jsme sledovali pondělní první den obchodování Telefónicy CR bez nároku na mimořádnou dividendu 13 Kč/akcii ze snížení základního jmění. Titul se ocitl pod očekávaným tlakem, když se k ex-dividendovému efektu přidávají dodatečné faktory jako potenciální zvýšení konkurence (aukce nových pásem) a další dividendová atraktivnost je až za delší dobu. Titul ukončil páteční obchodování na 351,9 Kč (-4,1 % t/t).

KIT Digital oznámil, že v důsledku hurikánu Sandy dojde ke zpoždění zveřejnění výsledků za 3Q. Regulátor (SEC) stanovil termín pro postižené společnosti do 21. listopadu. Titul zakončil týdenní obchodování na 43,7 Kč (-5,5 % t/t).

Ve středu reportovalo své výsledky NWR, které překvapilo na čistém zisku (+12,8 vs. oček. -4,0 mil. EUR). Hlavním překvapením byla významná úspora na osobních nákladech. Produkční výhled na rok 2012 byl potvrzen. Nicméně obecný výhled na rok 2013 je nadále považován za velice obtížný. Titul zakončil týden na 75,8 Kč (-7,6 % t/t).

Domácnosti i firmy šetří

Z domácích makroekonomických zpráv jsme se zaměřili na HDP, které podle předběžného odhadu v 3Q/2012 mezikvartálně pokleslo o 0,3%, meziročně o 1,5%, pokles české ekonomiky se dál prohlubuje (-1,0% r/r v 2Q), byl hlubší než očekávání (-0,1% q/q; -1,1% r/r). Struktura HDP není známa, ale obecné komentáře statistického úřadu naznačují očekávané faktory prohloubení poklesu, které by mělo jít na vrub domácí poptávky. Jediným růstovým faktorem by měl zůstat zahraniční obchod, který ovšem nedokáže kompenzovat prohlubující se propad domácí poptávky (domácnosti, investice, vláda).

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo Orco (+4,1 %, 59,3 Kč). Je zřejmé, že investoři oceňují vstup nového strategického partnera, což aktuálně drží akcii proti výraznějším propadům. Naopak nejvíce klesajícím titulem byla CME (-9,6 %, 93,2 Kč). Po horších výsledcích z před čtrnácti dní dostala CME snížení výhledu ratingu od Moody´s na negativní z pozitivní.

Očekávané události

Investoři se zaměří již na 20. listopad, kdy ministři financí EU na mimořádné schůzce mají rozhodnout, jestli poskytnou a v jaké formě dodatečné prostředky pro Řecko. Následovat bude summit eurozóny/EU (22/23. 11. 2012), který by měl výsledky jednání ministrů financí posvětit. Úzce se rovněž bude sledovat debata ohledně tzv. „fiscal cliffu“. Mimo jiné je důležité, jestli díky zvýšeným kapitálovým daním v příštím roce budou pokračovat výprodeje pro realizace zisků v tomto roce. Celkově se domníváme, že při absenci dohody v USA a spíše odhadovaného protahování dění v eurozóně vůči Řecku můžeme očekávat nepříznivou reakci trhu. Jen upozorníme, že ve čtvrtek jsou americké trhy uzavřeny z důvodu svátku Díkůvzdání.

Z domácích zpráv budeme sledovat čtvrteční výsledky Pegasu. Zde očekáváme, že společnost oznámí 7,3% růst provozního zisku EBITDA na 11,5 mil. EUR díky uvedení nové linky, která na konci minulého roku teprve rozbíhala výrobu. Sledovat se bude komentář k výhledu, kdy očekáváme, že 4Q12 bude relativně obtížný.

Je zde rovněž potenciál, že v průběhu týdne (do 21. 11.) může reportovat KIT Digital, alespoň dle dosavadního odložení výsledků díky bouři Sandy. Zde se investoři zaměří hlavně na finanční pozici a výhled. Další potenciální nutnost zvyšování kapitálu by dle našeho názoru nebyla trhem přijata pozitivně.

Z makroekonomických dat se zaměříme na středeční spotřebitelskou důvěru univerzity Michigan (oček. 84,5 z 84,9 bodů). V průběhu týdne budou reportována data z trhu nemovitostí. Jinak bude týden relativně klidný z pohledu počtu zveřejněných dat. V Německu se bude sledovat páteční index IFO (firemní očekávání), který zřejmě přinese další slabší data.

Autor článku je hlavním analytikem J&T Banky

Štítky:

Autor článku

Milan Vaníček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE