Komodity v listopadu: Zájem o drahé kovy opět roste

06.12.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V listopadu nastalo na komoditních trzích mírné oživení navzdory špatným globálním ekonomickým údajům. Záchranné akce v jižní Evropě nadále probíhají. Řecko si u představitelů EU dokázalo vyjednat mírnější podmínky pro splácení dluhů, což je jasný signál o neochotě politiků připustit rozpad eurozóny.

Investoři opět zvýšili zájem o drahé kovy. Nakupují je pomocí futures i ETF. Mírné zvýšení ceny bylo zaznamenáno i v případě ropy. Nadále pokračuje postupné zlevňování obilovin a olejnin. Velmi slabý je sektor potravin a ve druhé polovině listopadu se pod prodejní tlak dostal zemní plyn.

Hlavní listopadové události

Francie ztratila nejvyšší rating AAA, přičemž ratingové agentury pohrozily možností další úpravy hodnocení dolů. Míra nezaměstnanosti v eurozóně vyskočila na rekordních 11,7 procenta, přičemž ve Španělsku nastal růst na nové maximum 26,2 procenta. O Japonsku, třetí největší ekonomice světa, se začíná mluvit jako o druhém Řecku. Poměr dluhu k HDP tu je neuvěřitelných 240 procent. Opozice zde požaduje neomezené lití peněz do oběhu, aby se země vymanila z recese. Ve Spojených státech se mluví o fiskálním útesu. Na konci roku vyprší daňové úlevy, což by mohlo způsobit výrazný pokles spotřeby domácností a investic firem.

Zlato opět nezklamalo, dařilo se i dalším drahým kovům

V sektoru drahých kovů byly nejsilnější platina a paládium. Společnost Johnson Matthey, největší výrobce katalyzátorů na světě, uvedla, že na trhu s platinou bude tento rok zaznamenaný deficit v objemu 400 tisíc uncí, což by bylo nejvíce od roku 2002. V minulém roce byl přebytek 430 tisíc uncí. Produkce paládia bude o 915 tisíc uncí nižší oproti spotřebě, přičemž minulý rok byl trh v přebytku 1,26 miliónu uncí. Objem investic do zlatých ETF se zvýšil na rekordních 2621,7 tuny. Americká mincovna prodala v listopadu nejvíce zlatých mincí od července 2010.

Cena ropy šla mírně nahoru

Ropa v uplynulém měsíci mírně zhodnotila. Důvodem bylo zhoršení politického konfliktu na Blízkém východě. International Energy Agency (IEA) snížila odhad růstu globální poptávky po ropě. Spotřeba se bude ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně pohybovat na úrovni 90,1 milionu barelů denně, což je o 0,3 % méně oproti předchozí předpovědi. Pod prodejní tlak se dostal i zemní plyn. Důvodem jsou nadprůměrné teploty v USA. Zásoby jsou v současnosti 5,2 procenta nad pětiletým průměrem.

Obilniny a olejniny postupně zlevňují

Na trhu s pšenicí stály za pozornost zprávy o poklesu exportů z USA. Vývozy pšenice ze země v marketingovém roce začínajícím 1. červnem poklesly meziročně o 12 % na úroveň 10,8 milionu tun. Pro cenu byly podporou zprávy o možných nižších dodávkách komodity z oblasti kolem Černého moře. Nižší vývozy se očekávají i v případě Ruska, které bylo v minulém roce třetím největším exportérem komodity na světě.

V sektoru potravin je nejslabší káva

Brazílie, která je největším dodavatelem této komodity na světě, by podle odhadu analytiků dotázaných agenturou Bloomberg měla vyprodukovat 50,8 miliónu pytlů kávy. To by byla rekordní úroveň ve slabším roce dvouletého produkčního cyklu. Letos byla úroda 55,9 miliónu pytlů. Zásoby na burze ICE by se měly zvýšit nejvíce za poslední desetiletí. Cena cukru stagnovala. Podporou se staly informace z Indie o produkci v uplynulých dvou měsících na úrovni 2,33 milionu tun, což by bylo o 2,5 procenta méně oproti minulému roku.

 

Tabulka: Změna ceny v listopadu a aktuální cena

Komodita Změna (%) Aktuální cena k 30. 11.
ropa WTI 3,1
88,9 USD/barel
zlato 0
1711 USD/oz
měď 3,2
3,6 USD za libru
kukuřice 0
7,5 USD za bušl
pšenice 0
8,6 USD za bušl
káva Robusta -2,7
1914 USD za tunu
vepřové maso 11
86,9 US centu za libru

Zdroj: CSI

Výhled na prosinec

V prosinci očekáváme na komoditních trzích klidný vývoj. Mírný růst cen předpokládáme v sektoru drahých kovů. Důvodem je pokračující uvolněná měnová politika. Všechny významné centrální banky plánuji lít do ekonomiky nové levné peníze. Nepřekvapilo by nás zlevnění obilovin a olejnin. Ceny jsou stále relativně vysoké, takže je možné očekávat vyšší jarní výsev. První odhady by se na trhy měly dostat na konci prosince. Další pokles cen je kvůli vysoké nabídce pravděpodobný i v případě kávy.

Autor článku je analytikem společnosti Colosseum.

Štítky:

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE