Dividendové bonbónky pražské burzy

17.12.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Ačkoliv jsou světové akciové trhy jako například německý či americký poblíž svých historických maxim, česká burza zůstává jakoby zabrzděna. Od svého vrcholu z roku 2007 je na hony vzdálena. O útlumu zájmu o pražskou burzu svědčí i pokles zobchodovaného objemu, který se za den jen velmi vzácně dostane nad jednu miliardu korun.

Přece jen si ale nemyslím, že už není, co vybírat. Na mysli mám dividendové tituly, které byly vždy jedním z největších lákadel pražské burzy. Telefónica CR nabízí na současných úrovních dividendový výnos přes 12 %, očekávaná dividenda Philip Morris ČR představuje 8,3 % aktuální ceny akcie a dividendový výnos u ČEZ je v současnosti 7 %.

Na kapitálových trzích ovšem není nic zadarmo a ani lákavý dividendový výnos se nemusí vždy dostavit. Největší neznámou je dividenda u na první pohled nejvíce lákavé Telefóniky CR. Již letos vyplacená dividenda byla udržena na atraktivních 40 CZK pouze díky snížení základního jmění společnosti, jež přidalo dividendě 13 CZK.

Investoři v současnosti nejspíše nevěří, že i v příštím roce bude dividenda podpořena tímto účetním trikem a obavy mají i z výsledků právě probíhající aukce o volné frekvence mobilní sítě, která může vyústit v příchod nového konkurenta na trh. Co se týče dividendy má Telefónica CR v rukávu stále dost možností, jak ji zachovat na atraktivní úrovni. Ve hře je další snížení stále až zbytečně vysokého základního kapitálu a podpora cash flow dluhovým financováním. Pro růst dluhu má přitom tento operátor stále velký prostor.

Philip Morris ČR se může také pochlubit zajímavým očekávaným dividendovým výnosem. Po letos vyplacených 920 CZK na akcii by v příštím roce mělo dojít k vyplacení 890 CZK na akcii. Vzhledem k ceně akcie 10 780 CZK k 13. 12. to znamená dividendový výnos 8,3 %. Dividenda přitom není v takovém ohrožení jako u Telefóniky CR a titul sám o sobě patří k největším defenzivám pražské burzy.

Posledním titulem, o kterém se chci zmínit je ČEZ. U něj se na současných cenách předpokládá dividendový výnos 7 % (45 CZK dividenda při ceně 646 CZK). Faktorů, které stlačily ČEZ silně pod 700 korun je více. Cena silové elektřiny se dostala na několikaletá minima, ceny emisních povolenek také klesají a je zde i neblahá situace v Albánii spolu s celkově negativním sentimentem ohledně evropských utilit. Kromě schválení vysoké dividendy tak může investor spekulovat i na obrat na trhu s elektřinou a zmírnění dalších současných problémů ČEZ.

Záleží na rizikovém profilu každého investora, kterou a jestli vůbec zvolí některou z výše zmíněných dividendových akcií. Osobně se mi nejvíce zajímavou spekulací zdá Telefónica CR, u které bych se na současných úrovních spokojil i s nižší dividendou než 40 CZK. Pokud k nějakému snížení dojde, tak si ale nemyslím, že bude nějak razantní.

Graf: Dividendový výnos vybraných akcií

 divpx.gif

Zdroj: Cyrrus, Bloomberg, dividenda dle odhadů BB, použita závěrečná cena akcie k 13.12.2012

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Štítky:

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE