Po sérii ztrát opět do sedla

10.01.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Přinášíme další ze série pohledů na obchodování reálného obchodníka, tentokrát za měsíc prosinec. Snažíme se vybírat různorodé obchodníky, jejichž styl obchodování či zvolené strategie jsou něčím výjimečné a mohou se stát inspirací a pozitivním nebo negativním vzorem pro všechny zájemce o obchodování.

Účelem není navádět k žádnému obchodnímu stylu ani strategiím, které z realizovaných obchodů vyplývají. V budoucnu budeme zveřejňovat také dlouhodobé vývoje reálných obchodních účtů.

Kromě zhodnocení výpisu obchodního účtu jsme se obchodníka zeptali na několik otázek ohledně jeho způsobu obchodování. Ukážeme výpis všech jeho obchodů za minulý měsíc. Veškeré údaje zveřejňujeme se souhlasem našeho klienta. Na jeho přání ale nezveřejňujeme jméno.

Spekulace s řadou instrumentů


Styl obchodování obchodníka měsíce prosince se vyznačuje spekulacemi s větším počtem instrumentů, nejčastěji objemy do jednoho lotu, kombinací obchodů v řádu desítek hodin až několika týdnů a uzavíráním pozic bez pomoci Stop Lossu a Take Profitu.

Z interview vyplynulo, že se vybraný obchodník cítí více hráčem než obchodníkem a rozhodně se nepovažuje za vzor pro ostatní. Naprosto největší váhu dává psychologii a slovům jako „pravidla“ či „důslednost“ se vyhýbá obloukem. Obchodník pracuje na plný úvazek v jiném oboru a svého místa se přes své obchodní úspěchy zatím vzdávat nechce. Obchoduje především prostřednictvím smartphone a tabletu na mobilních platformách. Pro důkladnější analýzy však používá obchodní platformu Metatrader.

Z výpisu obchodního účtu i rozhovoru vyplynulo, že obchodník nejenže nepostupuje podle doporučovaných pravidel, ale často jde vyloženě proti nim. Jeho styl obchodování je vysoce rizikový, nicméně je podle svých vlastních slov připraven přijít o všechno. Toto riziko bere na vědomí a vstupuje s ním na trh. Doporučit podobný obchodní styl by bylo na pováženou, akceptace rizik a otevřenost obchodníka před sebou samým je však podle našeho názoru podstatným zdrojem jeho zisků.

V průběhu prosince uzavřel obchodník celkem 141 pozic, z čehož bylo 73 spekulací na růst a 68 spekulací na pokles. Vyrovnaný počet „buy“ a „sell“ pozic příliš nezapadá do převládajícího prosincového pozitivního vývoje. Při bližším pohledu na obchodní účet je však zřetelné, jak dobře si obchodník počínal během krátkodobých korekcí. Ať už se jednalo o akciové indexy, nebo třeba zemní plyn.

Za celý prosinec uzavřel celkem 44 pozic v červených číslech, přičemž nejvyšší ztrátu 48 tisíc obchodník realizoval hned na počátku měsíce spekulacemi na růst zlata. Naopak nejúspěšnější obchod byl na pokles měnovém páru AUD/USD v průběhu druhé poloviny prosince. O stabilně rostoucí křivce kumulativního zisku nelze hovořit, ta nicméně dokazuje vůli dostat se i z citelných ztrát.

Graf: Vývoj kumulativního zisku na účtu obchodníka (141 obchodů v průběhu prosince)

20130104___k__ivka_kumulativn__ho_zisku.png 

Stejně jako obchodník měsíce listopadu, i tentokrát bylo nejvíce obchodů - celkem 25 realizováno na ropě. Následovalo 23 obchodů na DAXu a 19 na zlatě. Nejúspěšnější obchody byly realizovány na měnovém páru AUD/USD a instrumentu T-notes, které byly všechny uzavřeny se ziskem. Naopak nejvíce ztrát přinesl eurodolar, kde se obchodníkovi ze čtrnácti obchodů podařilo uzavřít v zisku pouze jeden.

Graf: Podíl obchodovaných instrumentů na realizovaných obchodech

20130104___obchodovan___instrumenty.png 

Nejdelší obchod trval 24 dní a byl realizován na ropě. Tento obchod byl spíše příkladem krátkodobé spekulace, která ve ztrátě přechází v dlouhodobé investice. Byl sice nakonec uzavřen v zisku téměř 5 tisíc korun, nicméně pouze zásluhou pozitivních swapových bodů. Medián délky všech realizovaných obchodů se vyšplhal na čtyři a půl dne.

Celkový zisk ve výši 318 tisíc korun můžeme hodnotit jako skvělý úspěch. Kostrbatá křivka kumulativního zisku je ukázkou toho, že ztráty jsou přirozenou součástí obchodování. Styl obchodování volatilní křivce zisku nahrává, relativně nízké objemy obchodů však riziko snižují.

Celý rozhovor s obchodníkem si můžete přečíst na stránkách společnosti XTB

Autor článku

XTB  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE