Britská libra může letos ztratit

25.01.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Britská libra (GBP) vůči americkému dolaru (USD) v roce 2012 posílila o 5 procent, když odstartovala na úrovni 1,5498 a uzavřela na hladině 1,6259. GBP posílila i vůči euru, a to o 2,9 procenta. V roce 2013 by GBP mohla své zisky jak vůči USD, tak vůči EUR smazat.

Na grafu je zobrazen vývoj měnového páru GBP/USD v průběhu roku 2012 spolu s orientačně vyznačenými maximy, minimy a 100denním průměrem. Trend vývoje kurzu nebyl přes rok jednosměrný. GBP ztratila nejvíce ze své hodnoty na jaře, kdy se kumulovala nejistota ohledně budoucnosti eurozóny, na což libra doplácela.

GBP/USD v roce 2012 denní graf

GBP_1.jpg 

Proč by mohla GBP v roce 2013 oslabit?

Smíšená ekonomická data z Velké Británie, jakožto i dosud nejasný postoj tamní centrální banky pro rok 2013 velmi zamlžují výhled vývoje britské libry. Ostrovní ekonomika bojovala v roce 2012 s recesí až do okamžiku, kdy byla zveřejněna šokující data za 3. čtvrtletí, která odhalila růst HDP ve výši 0,9 procenta, díky čemu se Anglie vymanila již z druhé recese v průběhu čtyř let. Otázkou nyní je, do jaké míry je tento růst do budoucna udržitelný. Respektive do jaké míry byl ekonomický růst v měsících červenec až září 2012 pozitivně ovlivněn konáním letních olympijských her v Londýně. Ostražitost investorů se v příštím roce bude soustředit hlavně na ekonomický výhled Anglie, jejž není o nic světlejší než ten evropský.

Mezikvartální vývoj HDP ve Velké Británii

GBP_2_HDP.jpg 

Kromě nejasného ekonomického vývoje v roce 2013, trápí investory i boj Anglie s inflací. Ta totiž svazuje ruce britské centrální bance (BoE) v pokračování nákupu státních dluhopisů neboli v uvolňování měnové politiky. Je pravděpodobné, že v okamžiku, kdy se cenová hladina na ostrovech stabilizuje, britská centrální banka obnoví program nákupu dluhopisů, což by vedlo k oslabení libry. BoE zatím nakoupila státní dluhopisy ve výši 375 mld. liber. Úroková míra je od roku 2009 na nezměněné úrovni 0,5 procenta.

Srovnání výše inflace v roce 2012 a její předpokládaný vývoj v roce 2013 ve Velké Británii, USA a eurozóně


Inflace 2012 Inflace 2013
Velká Británie 2,7 % 2,1 %
USA 2,1 % 2,0 %
Eurozóna 2,5 % 1,9 %

Ačkoli je Velká Británie z geografického hlediska od Evropy a USA izolována, její ekonomika je naopak s těmito státy výrazně spjatá. Mezinárodní obchod s oběma zeměmi ovlivňuje jak hospodářství Anglie, tak i vývoj hodnoty měnového kurzu.

V USA stále není dořešena výdajová strana rozpočtu na letošní rok. Je pravděpodobné, že demokraté se raději vydají méně bolestivou cestou navýšení dluhového stropu, než by měli podstoupit radikální seškrtání vládních výdajů. Tento způsob řešení by ale neměl ochromit americkou ekonomiku. Ta by si právě naopak mohla vést lépe než ta britská a GBP by mohla vůči dolaru oslabit.

Libře neprospěje ani špatná ekonomická situace eurozóny, která je jejím hlavním obchodním partnerem. Země společné měnové unie si na konci roku 2013 vydechnou, když HDP 17 členských zemí neklesne pod nulu. Pro Anglii to znamená klesající poptávku po výrobcích ze strany hlavního obchodního partnera. Proto bude muset najít odbyt na jiných trzích nebo podpořit domácí poptávku. S velkým fiskálním deficitem a svázanými rukami centrální banky kvůli vysoké inflaci, to bude ale velmi těžké.

Dramatický nárůst poměru dluhu k HDP ve Velké Británii

GBP_3_HDP_a_zadluzeni.jpg 

Provázanost britské a evropské ekonomiky dokazuje i vysoká korelace mezi vývojem EUR/GBP (zeleně) a EUR/USD (oranžově) na grafu níže.

EUR/GBP (zeleně); EUR/USD (oranžově)

GBP_4_EUR_a_USD.jpg 

Závěr: Zdá se, že ekonomika Velké Británie se zasekla na mrtvém bodě a jen tak se potácí bez jasně vytýčeného směru. Navíc zatím neexistují žádné náznaky, že by mělo dojít k výraznému obratu. Pomalejší ekonomický růst způsobuje výpadek příjmů ve státním rozpočtu, čímž se zhoršuje fiskální pozice země a tří áčkový rating je v ohrožení. V důsledku toho začínají někteří zpochybňovat status GBP jako bezpečného přístavu. Jediným pozitivním argumentem pro britskou libru nyní je, že patří k nejlevnějším měnám zemí G10.

Přehled základních makroekonomických ukazatelů Velké Británie

HDP Nezaměstnanost Inflace Rating S&P Dluh/HDP
2012 2013 2012 2013 2012 2013 AAA NEG 85%
-0,3% 1,1% 8,1% 8,3% 2,7% 2,1%

Chcete být v roce 2013 o krok napřed? Více informací o tom, jak by se mohly vyvíjet ekonomiky jiných států a jejich měny v roce 2013 naleznete zde.


BOSSA
Autorka působí jako hlavní analytička ve společnosti Bossa.

Společnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE