Intervence ČNB zatím u ledu

07.02.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Bankovní rada podle očekávání ponechala svoji hlavní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 %. Zároveň ČNB nenaznačila, že je čas sáhnout k devizovým intervencím.

Zklamání některých investorů z toho, že se nic dramatického nestalo, posunulo korunu z okolí 25,70 do blízkosti 25,35 EUR/CZK (zhruba 55ti denní průměr). Podstatným výstupem zasedání je především prognóza, která se jen kosmeticky liší od té předchozí. Centrální banka zhoršila výhled HDP na letošní rok. Jen velmi decentně upravila výhled inflace a devizového kurzu. Z krátkodobého pohledu stojí za povšimnutí zvýšení prognózy tříměsíčního Priboru, který pro druhý kvartál ČNB posunula o tři desetiny procentního bodu vzhůru.

O co méně optimistická je ČNB pro rok letošní, o to více je pozitivně naladěná na rok 2014, kdy předpokládá růst ekonomiky o 2,1 %. Závěrem prognózy je konstatování, že s prognózou je konzistentní mírný pokles tržních úrokových sazeb a jejich následný růst ve druhé polovině roku 2014. Zreálnění výhledu ekonomiky spolu s faktem, že koruna je nad prognózou a Pribor téměř odpovídá očekávání ČNB, snižují pravděpodobnost zásahu centrální banky na devizovém trhu.

Před únorovým zasedáním bankovní rady se přitom objevovaly různé spekulace o možnosti devizových intervencí s cílem uvolnění měnových podmínek či dokonce úvahy o možném „cílování“ devizového kurzu. Skutečnost je mnohem prozaičtější – žádná kurzová „revoluce“ se nekoná. ČNB současná rizika považuje za vyvážená a zdá se, že nehodlá do situace nijak akutně zasahovat.

Autor komentáře je analytik společnosti ČSOB

Autor článku

Petr Dufek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE