Týdenní komentář: Fortuna překvapila investory

11.03.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


První březnový týden se nesl v pozitivním trendu a to i přes stále přetrvávající politickou nejistotu v Itálii. Nicméně tento relativně rizikový faktor se zdá být prozatím vyčerpaný. Naznačuje to úroveň výnosu italských státních dluhopisů (10 let), která se postupně vrací na hranici 4,5 %, kde byla před volbami.

Index PX nebyl výjimkou a za uplynulý týden si připsal 2,6 % na 1039 bodů. Investoři sledovali rozhodování ECB, které dle očekávání bylo beze změny (0,75 %). Prezident ECB pan Draghi svým komentářem lehce mírnil rétoriku na oslabení eura z minulého měsíce.

Z domácích zpráv jsme sledovali pokračující výsledkovou sezónu. Ve čtvrtek zveřejnila své výsledky Fortuna, která lehce pozitivně překvapila naší projekci s provozním ziskem 22,1 mil. EUR vs. oček. 21,2 mil. EUR. Investoři sledovali mírně nepříznivý výhled vůči odhadům, který by měl však být zapříčiněn jednorázovými náklady. Naopak Fortuna zaujala 100% výplatou čistého zisku (6 Kč/akcii) a potenciální výplatou zadržených zisků min. let (6,2 Kč/akcii). Celkově by tak hrubý div. výnos mohl dosáhnout až zhruba 12,8 %. Titul zakončil týden na 96 Kč (+7,6 % t/t).

Zrušení aukce nové frekvence

Rovněž jsme sledovali dění kolem Telefónicy CR, která uvedla, že v týdnu spustila odkup 2 % vlastních akcií, což se víceméně očekávalo. Současně pak v pátek ČTÚ uvedlo, že ruší aukci na nové frekvence pro sítě nové generace tzv. 4G. Zrušení aukce krátkodobě eliminuje riziko vstupu nového mobilního operátora a navíc má potenciál na nižší dodatečné investiční náklady právě za nové frekvence. Dle ČTÚ bude nová aukce do konce roku. Nicméně můžeme lehce zaspekulovat nad tím, jestli bude mít stejný počet účastníků. Titul zakončil týden na 328,9 Kč (+1,4 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Fortuna (+7,6 %, 96 Kč). Titul představil solidní výsledky a zajímavý rámec pro dividendu, který může znamenat v nejlepším scénáři až 12,8% hrubý dividendový výnos (viz. výše). Naopak největší propad zaznamenaly akcie CME (-4,4 %, 97,5 Kč). Na titulu mohou doznívat slabé výsledky z předminulého týdne a celkově je poznamenám spíše velmi slabou likviditou. Investoři rovněž mohou spekulovat nad účelem cesty společnosti za investory po USA organizované JP Morgan.

Graf: Vývoj indexu PX

10___PX_graf___08032013.png

Summit Evropské unie

Pozitivní vlna se prozatím nemá tendenci zastavit ani na nových historických maximech amerických indexů. Tento týden by měl přinést summit EU (14. 3. až 15. 3.), kde se bude řešit otázka Kypru a zřejmě se bude diskutovat i politická situace v Itálii. Právě Itálie by mohla dle našeho názoru přinést jisté čiření vody, ale nastavení na trzích se zdá jednoznačně pro-nákupní. V tomto týdnu nevidíme impulz, který by měl tento trend významně změnit. Technické vybírání zisků by ale mělo být dle našeho názoru na místě.

Další firemní výsledky

Z domácího trhu bude opětovně pokračovat výsledková sezóna se společností Pegas (čtvrtek). Očekáváme, že investoři budou sledovat splnění ročních cílů (+5 % až 15 % na provozním zisku EIBTDA). Zde se domníváme, že společnost lehce nesplní s naší projekcí +3,6 % r/r. Na druhou stranu vzhledem k dlouhodobému zájmu významného investora neočekáváme případnou výraznější negativní reakci.

Z makroekonomického pohledu budeme sledovat již o víkendu čínskou průmyslovou produkci (oček. +10,6 z +10,0 %). V USA se pak zaměříme na středeční maloobchodní tržby (oček. +0,5 z +0,1 %) a páteční průmyslovou produkci (oček. +0,3 z -0,1 %).

Autor článku je hlavním analytikem J&T Banky

Autor článku

Milan Vaníček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE