Komoditní vývoj v březnu: Kyperská krize ovlivnila i komodity

04.04.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Kyperská krize značně ovlivňovala nejen finanční, ale také komoditní trhy. Postup EU při záchraně Kypru značně znejistěl finanční sektor a přesunul zájem investorů do bezpečných aktiv, jako jsou dluhopisy nebo zlato. Americké a evropské akciové indexy atakují svoje historická maxima a ubírají tím na zajímavosti komoditním trhům.

Nezaměstnanost v EU vzrostla na začátku letošního roku na rekordních 12 procent. Vysoká nezaměstnanost v EU, vysoké zásoby a nižší než očekávaný hospodářský růst v Číně tlačily celý měsíc cenu mědi dolů. Drahé kovy nejdříve v reakci na kyperskou krizi posilovaly, ale po jejím ukončení pokračovaly v předcházejícím poklesu. Slabé bylo i stříbro díky obavám, že průmyslová spotřeba nebude dostatečně silná, aby tak vyrovnala slábnoucí poptávku z řad investorů. Hedgeové fondy snížily od října loňského roku sázky na růst ceny stříbra o 98%.

TIP: Aktuální kurzy komodit

Cena ropy WTI po propadu v první polovině měsíce pokračovala v růstu a dostala se zpět na svoje únorová maxima. Hlavní faktory, které nastartovaly růst ceny, byly uklidnění situace na Kypru a vyšší výkon amerických rafinérií. Americké ministerstvo energetiky zveřejnilo ve svém reportu informaci, dle níž tamní rafinerie v týdnu končícím 22. březnem pracovaly na 85,7% své kapacity, tedy nejvíce za poslední 2 měsíce.

Značné propady zaznamenaly trhy s obilninami

A to v reakci na zveřejnění objemu zásob a oseté plochy ve Spojených státech. Pěstitelé kukuřice podle odhadů plánují osít 97,3 miliónů akrů, což je o 0,1 miliónu akru více než minulý rok a o 6 procent více než v roce 2011. Pokud se prognóza naplní, bude to největší osetá plocha od roku 1936, kdy bylo oseto 102 miliónu akrů. Cena kukuřice v reakci na údaje poklesla o 5 procent na 695,25 US centů za bušl. Na burze byl dosažen limitní pohyb o 40 centů. Klíčové pro trh byly podstatně vyšší než očekávané zásoby kukuřice. 1. března byly podle USDA celkové zásoby kukuřice v USA 5,399 miliardy bušlů. Odhad analytiků před zveřejněním statistik byl 4,995 miliardy. Plocha osetá sójou by se měla tento rok mírně zmenšit oproti minulému roku. I tak to bude historicky čtvrtý nejvyšší osev, pokud se předpoklady naplní. Plánovaná plocha osetá pšenicí je 56,4 miliónů akrů, což je o jedno procento více než minulý rok. Cena pšenice v reakci na statistiky propadla o sedm procent. Celková plánovaná plocha osetá bavlnou je podle aktuálních odhadů 10 miliónů akrů, což je o 19 procent méně než minulý rok.

Ke konci měsíce na burze ICE Futures U.S. také rapidně oslabil futures kontrakt na surový cukr. Důvodem byla reakce na známky rekordní úrody, kterou očekávají v novém marketingovém roce farmáři v Brazílii a která by měla dále navýšit globální přebytek této komodity. Podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg by měla produkce cukru v Brazílii v následujícím roce dokonce přesáhnout rekordní úrodu sezóny 2012-2013.

Zlevňování kávy arabiky má negativní vliv i na cenu méně kvalitní kávy robusty, které překazila její růst. Největší brazilský producent arabiky firma Exportadora de Cafe Guaxupe Ltda. očekává rekordní úrodu přes to, že se stromy nachází v méně produktivní polovině jejich dvouletého cyklu. Cena arabiky spadla v březnu o čtyři procenta.

V následujícím měsíci předpokládáme pokračování poklesu cen obilovin a olejnin. Taktéž je možné další zlevnění cukru a kávy. Růst ceny naopak očekáváme v případě bavlny a ropy.

Změna ceny komodit v březnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 29.3.
ropa WTI 6 97,2 USD za barel
zlato 1 1595 USD za oz
měď -4 3,4 USD za libru
kukuřice -1 7 USD za bušl
pšenice -4 6,9 USD za bušl
káva Robusta -3 2051 USD za tunu
vepřové maso 13 91,0 US centu za libru

Zdroj: CSI

Komoditní index RICI

rici_2013_02.jpg 

Zdroj: Bloomberg

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE