Levná ropa se může stát vzpruhou pro Evropu

25.04.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Ropa se minulý týden svezla na negativní vlně komoditního výprodeje. Americká WTI otevřela v pondělí na úrovni 90,90 dolarů za barel a do čtvrtka ztratila přes šest procent. Podobně jako jiné průmyslové kovy i ropa minulý týden utrpěla porážku, když druhá největší ekonomika světa zveřejnila slabý hospodářský růst za první tři měsíce letošního roku.

Druhá rána přišla ve středu od Mezinárodního měnového fondu (MMF), který rovněž snížil letošní výhled globálního růstu ve srovnání s jeho lednovým odhadem. Hůř než na začátku roku 2013 vidí MMF ekonomický potenciál USA a eurozóny. Naopak polepšit by si mohlo Japonsko. Investoři se bojí poklesu ekonomické aktivity v Evropě a Číně, avšak pro vývoj poptávky po ropě je primární HDP USA jakožto největšího spotřebitele této komodity. V pátek zveřejní největší světová ekonomika prvotní odhad HDP za první čtvrtletí letošního roku. Ten by mohl dosáhnout mezikvartálního růstu až ve výši tří procent. Nezklame-li hospodářství USA, budou tyto výsledky pro cenu ropy alespoň krátkodobou podporou. Na druhé straně USA nyní disponují největší zásobou ropy za posledních 20 let, což jejích další poptávku určitým způsobem limituje.

OPEC by mohl snížit těžby ropy, aby podpořil její cenu

Nižší ekonomický výkon států má na svědomí pokles poptávky po ropě, na což následně reaguje cena poklesem. Země sdružené v organizaci OPEC, které zabezpečují více než 1/3 celosvětové produkce se pravděpodobně setkají ještě před jejich plánovaným tradičním zasedáním (31. 5. 2013), aby projednaly možnost snížení těžby, což by klesající cenu černého zlata na chvíli zabrzdilo. Saudská Arábie se vyjádřila, že preferuje cenu ropy BRENT kolem 100 dolarů, jinak připouští snížení těžby, aby cena pod tuto bariéru neklesla.

Nižší cena ropy by mohla pomoci Evropě

Pokles ceny ropy může mít větší ekonomické důsledky, než se na první pohled může zdát. Pomineme-li fakt, že někdo v minulém týdnu na výprodeji královsky vydělal a jiný zas utřel nos, tak z ekonomického hlediska by levnější ropa mohla přinést snížení růstu inflace, z čehož by mohla těžit hlavně Evropa. Vliv cen energií na inflaci není zanedbatelný a mohl by se tak s největší pravděpodobností odrazit i na harmonizovaném indexu spotřebitelských cen (HICP), který by se mohl do konce roku dostat k 1 procentu. Takovýto scénář vývoje nabíjí revolvery centrálním bankám, které mají pravomoc k dalšímu rozvolnění monetární politiky a řeší dilema, co s nežádoucími vlivy expanzivní měnové politiky. Řeč je hlavně o Evropské centrální bance (ECB) a britské centrální bance (BoE). Nižší inflace by výrazně pomohla Británii, pro niž je nyní vysoká cenová hladina (2,8 procenta) jedinou brzdou v navýšení objemu nákupu dluhopisů.

Ropa ztratila ze svých loňských maxim více než 20 procent, což by mohlo pomoci nastartovat i křehkou evropskou ekonomiku. Zlevnění této suroviny přivítají rovněž země jako Španělsko a Itálie, které ji musí dovážet ze zahraničí.

Výhled ceny ropy z pohledu technické analýzy

Ropa je dlouhodobě sevřená ve formaci symetrického trojúhelníku a ubývá jí prostoru pro významnější pohyb. Důvody k poklesu ceny ropy jsou dobře viditelné na týdenním grafu. Na první pohled je patrná rezistence 99,22 (tlustá červená čára), která na trh funguje dlouhodobě. Od nového roku ji trh otestoval již dvakrát a pokaždé ve své snaze o překonání selhal. Je zřejmé, že technická formace dvojitého vrcholu poslala ropu zpět k supportu 84,35. Výprodeji pomohla i viditelná medvědí svíčková formace „engulfing bar“ z prvního dubnového týdne. Klouzavé průměry 100 (modrá brava) a 52 (červená barva) značí, že trh nevytváří jednoznačný trend a zároveň průměry vytvářejí dynamickou rezistenci, která by mohla stát v cestě případnému posílení. Je patrné, že nedojde-li k výrazným změnám podmínek na trhu, tak se ropa ještě na delší dobu usadí v konsolidaci a obejde se bez významnějších pohybů.

Týdenní graf vývoje ropy WTI

ropa_finance.jpg 

BOSSA
Článek připravil analytický tým společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE