Komoditní vývoj v dubnu: Poptávka po zlatě díky jeho propadu rostla

06.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Komoditní index Rogers International Commodity Index oslabil během dubna o více jak 5 procent. Největší události na komoditních trzích byl strmý propad zlata. Zlato během dvou dnů znehodnotilo téměř o 15 procent. Cyklické komodity oslabovaly díky špatným informacím o vývoji globální ekonomiky.

Analýza společnosti Markit ukazuje, že v prvním kvartálu ekonomika EU oslabila v rozmezí 0,2–0,3%, zatímco dubnová čísla indikují, že by ekonomický výstup v tomto kvartálu mohl klesnout až o 0,4 procenta. Za oslabení může zpomalení růstu německé ekonomiky. Po špatném indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru v Německu přišly také horší než očekávané informace z USA. Největší měsíční pokles PMI v USA od června 2010 vyvolává obavy, že expanze výroby v USA rychle ztrácí dynamiku.

TIP: Aktuální kurzy komodit

Fyzická poptávka po zlatě v důsledku strmého propadu cen značně rostla

Mincovna Spojených států amerických (U.S. Mint) vyprodala zásoby nejmenší mince American Eagle, která váží desetinu unce. Celkové prodeje mincí American Eagle se v dubnu ztrojnásobily oproti březnu. Většina distributorů značně zvedla dodací dobu a marže na investiční zlato a mince. V protikladu s fyzickou poptávkou pokračuje podle dat z CFTC odliv spekulativních investorů i investorů z ETF fondů.

Ropa v dubnu dramaticky oslabila

Trh s mědí narazil na konci měsíce na silnou úroveň cenové podpory a poprvé po třech měsících, v kterých cena poklesla o téměř 18 procent, se mu podařilo výrazněji posílit. Ropa v dubnu dramaticky oslabila. Ropa Brent zlevnila o téměř 10 dolarů. Největší propad zaznamenala v reakci na zveřejnění nižšího než očekávaného hospodářského růst v Číně za první kvartál. Americké ministerstvo energetiky vydalo informace o tom, že se zásoby ropy v USA zvedly na téměř rekordní úrovně. USA mají největší zásoby ropy od roku 1931. Produkce ropy v USA dosahuje úrovní z roku 1998. Od roku 2008 produkce stabilně roste díky novým nalezištím a těžebním technologiím. USA tak snižuje svojí závislost na dovozech ropy a oslabuje světovou poptávku po této komoditě.

Zemní plyn byl výjimkou a jeho cena atakovala maxima

Z pohledu cenového vývoje byl výjimkou mezi komoditami zemní plyn. Jeho cena na burze v New Yorku se dostala na 20 měsíční maxima po zveřejnění amerického vládního reportu o stavu zásob. Důvodem zdražování byly nižší než průměrné teploty v USA v tomto období a zájem spekulantů.

Pravidelný WASDE report nepřinesl takové otřesy na trzích jako ten březnový. Největší změnu oproti odhadu z minulého měsíce zaznamenaly zásoby kukuřice v USA. Odhad se navýšil o téměř 17 procent. Současně se o jedno procento snížil odhad spotřeby v USA. Přesto v reakci na report výrazně vzrostla cena kukuřice. Důvodem byly zprávy očekávající růst poptávky ze strany výrobců alternativních paliv. Poptávka po kukuřici ze strany výrobců ethanolu v letošním marketingovém roce dosáhne 4,55 miliardy bušlů. Březnový odhad byl 4,5 miliardy. V následujícím měsíci předpokládáme pokračování poklesu cen obilovin a olejnin. Taktéž je možné další zlevnění cukru a kávy. Mírný růst ceny naopak očekáváme v případě bavlny a ropy.

Změna ceny komodit v dubnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 29.3.
ropa WTI -4
93,46 USD za barel
zlato -8
1472 USD za oz
měď -6 3,2 USD za libru
kukuřice -7 6,5 USD za bušl
pšenice 6
7,3 USD za bušl
káva Robusta -2 2007 USD za tunu
vepřové maso 2
92,06 US centu za libru

Zdroj: CSI

Komoditní index RICI

Komoditní index RICI 

Zdroj: Bloomberg

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE