S eko-fondy investujeme do budoucnosti

28.06.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Eko-fondy se těší stále větší oblibě - a to nejen u ekologicky uvažujících investorů, nýbrž v rámci celého investorského spektra. Jejich podíl na trhu od roku 1998 neustále stoupá. Je jen otázkou času, kdy eko-fondy dorazí i do Česka.

Zvýšený zájem o eko-fondy signalizoval i průzkum Institutu pro trh, životní prostředí a společnost (Institut für Markt, Umwelt und Gesellschaft): Téměř polovina respondentů (44%) v něm uvedla, že se o investici v těchto fondech zajímá. "Pro většinu střadatelů je důležitým kritériem pro akceptaci ekologicky zaměřené investice její rentabilita. Pouze alternativy s příslibem zisku vybízejí střadatele k "zelené" investici. Vývoj v minulých letech často ukázal, že není důvod k tomu, aby se eko-fondy musely schovávat v ústraní z obavy před konkurencí tradičních fondů. Dosahují totiž náležitých výnosů. Z tohoto hlediska není rostoucí poptávka po eko-fondech žádným překvapením," uvedl expert společnosti AWD pro oblast fondů Thorsten Sagmüllner.

Kategorie eko-fondů

Freiburský Ekologický institut (Öko-Institut) vymezil pro lepší přehled 5 kategorií fondů:

  1. Eko-fondy investující do ekologicky smýšlejících firem - zejména do těch, které patří v této oblasti mezi ty nejlepší.
  2. Menší, novátorské firmy, které sázejí na společensky a ekologicky vhodné technologie, se nacházejí v portfoliu Eko-Pioneer-Fondů.
  3. Tak zvané etické fondy nekladou až tak velký důraz na ekologické, jako spíše sociální a humánní standardy. Z jejich hledáčku proto již předem vypadávají výrobci zbraní, jaderně-energetické společnosti, tabákové a kožedělné firmy, respektive společnosti zabývající se pornografií. Roli zde hrají také morální postoje firem ohledně dodržování/porušování lidských práv, případně postoje vůči represivním režimům a pokusům na zvířatech.
  4. Do portfolií fondů ekologických technologií spadají společnosti, které sázejí na obnovitelné zdroje energie (vítr nebo ekologické palivové články) a ekologické technologie jako hospodaření s odpady, recyklace či úprava vody.
  5. Fondy trvale udržitelného rozvoje staví ekologické, sociální i etické aspekty zhruba na stejnou rovinu, větší váhu potom přikládají šetrnému využití přírodních zdrojů. I když je hlavní zřetel kladen na ochranu životního prostředí a naplnění společenských standardů, hraje při výběru firem do portfolia samozřejmě důležitou roli i finanční analýza.

Tomu, kdo přesně neví, do které skupiny tu kterou akciovou společnost zařadit, může pomoci speciální index. Tyto barometry stanoví měřítka a posuzují firmy ohledně jejich strategie trvale udržitelného rozvoje. Nejpřísnější společenská a ekologická kritéria vymezuje Natur-Aktien-Index (NAI). Za logicky podobný index lze (pokud jde o důraz na etiku) považovat FTSE4Good londýnské burzy. Toho, kdo vybraná kritéria splní, určuje nezávislý poradní výbor složený z ekonomů a odborníků z vzdělávacích institucí. V USA mají Dow Jones Sustainability Group Index. V něm jsou zastoupeny podniky, které se snaží o hospodaření, které je v souladu se strategií trvale udržitelného rozvoje. 

Změněné postoje

Četní manažeři podílových fondů pozměnili své postoje: Pokud ještě před několika lety měla ekologická a společenská měřítka pouze marginální význam, dnes manažeři na trvale udržitelný rozvoj sází. Přitom vstupují do popředí systematické a globální ratingy zohledňující ekologická hlediska. Kritici vytýkají, že obří firmy jako Shell nebo Lufthansa, které na první pohled nemají s ochranou životního prostředí co do činění, se objevují v portfoliích jednotlivých eko-fondů. Expert AWD na oblast fondů Sagmüllner k tomu říká: "Pro tyto firmy je zařazení do portfolií investičních fondů jeden z image-faktorů. Tato skutečnost firmy podněcuje k realizaci politiky ochrany životního prostředí, sociální a etické politiky. Pro investora je mimoto dobré, že fondy neinvestují jen do malých průkopnických firem, ale i do velkých koncernů. Redukuje se riziko investice."

Oblast eko-fondů je stále ještě tržní nikou. Z pohledu střadatelů se ovšem již dlouho jedná o zajímavou alternativu, jak investovat do budoucnosti.

Příklady Eko-fondů (Fond, v závorce investiční společnost):

  • ESPA Stock Umwelt (Erste Sparinvest)
  • ESPA Stock Ethic (Erste Sparinvest)
  • Socially Responsible Equity Fund (ABN AMRO)
  • MLIIF New Energy Fund (Merrill Lynch International Investmentfonds)
  • Ökovision (ÖkoWorld Lux S.A.)
  • Pictet Funds Water P (Pictet Funds)
  • Sarasin OekoSar Portfolio (Sarasin)
  • ING Wholesale Sustainable Investment Trusts (ING IM)
  • US Socially Responsible Fixed Income (ING IM)
  • Contra Cost Country Enhanced Core S&P 500 Equity fund (ING IM)
  • Eco-Enhanced Index Plus Fund (ING IM)
  • ING (L) Invest Sustainable Growth (ING IM)
  • ING Bank Duurzaam Rendement (ING IM)
  • Global Enviromental & Ethical Equity (Pionner Asset Management)
  • EURO Soc. Responsible Equity Fund (Aviva Funds)
  • Global Soc. Responsible Equity Fund (Aviva Funds)
  • CS Global Sustainability (Credit Suisse Asset Management)


Performance vybraných fondů:

Fond

6 měsíců
12 měsíců
5 let
Sarasin OekoSar Portfolio
2,25%
7,61%
3,85%
Pictet Funds Water P
10,72%
22,17%
N/A
Ökovision
7,01%
23,39%
10,17%
MLIIF New Energy Fund
11,44%
63,31%
N/A

Zdroj: Finanzpartner.de, Stav: květen 2004

Fond

1 měsíc
12 měsíců
Max. vstupní poplatek
Max. výstupní poplatek
ABN AMRO Socially Responsible
2,80%
11,57%
4%
0%
EURO Soc. Responsible Equity Fund
0,86%
1,41%
6%
0%
Global Soc. Responsible Equity Fund
0,36%
-0,34%
6%
0%
CS Global Sustainability
3,33%
12,67%
5%
0%
Global Enviromental & Ethical
4,69%
14,20%
5%
0%

Zdroj: Finance.CZ, AKAT, stav: 17.6.2004


Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE