ThyssenKrupp ve ztrátě kvůli odpisům, EBIT lepší

15.05.2013 | , Fio banka
INVESTICE


Německá ocelárna ThyssenKrupp zaúčtovala další odpisy vztahující se k Steel Americas, jenž se ThyssenKrupp snaží prodat. ThyssenKrupp...

...snížila přes odpisy účetní hodnotu Steel Americas na 3,4 miliardy euro z 3,9 miliardy. Společnost tak hospodařila ve svém druhém fiskálním kvartálu se ztrátou 656 milionů euro. Analytici v průměru očekávali zisk ve výši 25,5 milionů euro.

Dluh ThyssenKrupp se zvýšil na 5,3 miliardy euro z 5,2 miliardy. Právě ke snížení dluhu je plánován prodej Americas Steel, kterou tvoří dvě továrny v Brazílii a Alabamě. V Americas Steel utopila ThyssenKrupp miliardy euro. Účetní hodnota Americas Steel byla minulý rok snížena ze 7 miliard euro, což způsobilo několika miliardovou ztrátu v celoročních výsledcích a ThyssenKrupp byla donucena nevyplatit dividendu poprvé od roku 1999 kdy proběhla fúze společností Thyssen a Krupp. Slábnoucí poptávka z automobilového sektoru a stavebnictví spolu s konkurencí z Číny snižuje cenu oceli a dostává pod tlak marže oceláren.

ThyssenKrupp reportovala pokles zisku EBIT o jednu třetinu na 241 milionů euro, což bylo nad analytickým konsenzem ve výši 200 milionů. EBIT za celý fiskální rok končící v září čeká společnost okolo 1 miliardy euro, ale zároveň upozornila že již sleduje v meziročním srovnání pokles tržeb. Dříve ThyssenKrupp sdělila, že tržby by se tomto roce neměly výrazně snížit z předchozích 40 miliard euro.

Akcie ThyssenKrupp (TKA) rostou o 3,61 %.

Zdroj: Reuters, Bloomberg


Lukáš Brodníček
Fio banka, a.s.

Autor článku

Brodníček Lukáš  

Články ze sekce: INVESTICE