Evropa ladí společný postup vůči bankám

27.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Ministři financí Evropské unie se shodli na nových pravidlech, podle kterých by se mělo postupovat vůči problematickým bankám. Před rozhodnutím si trhy lámaly hlavu dvěma otázkami.

Nebudou nová pravidla příliš přísná vůči bankám (požadovat vysoké odpisy kapitálu, dluhu a velkých vkladů), aby neohrozila již tak špatné výkony evropské ekonomiky? A za druhé, budou moci banky žádat o kapitálovou pomoc přímo ze záchranného fondu eurozóny (ESM) tak, aby bylo rozetnuto propojení problémových bank s národními vládami? Kompromis je po evropsku opět někde uprostřed.

Nová pravidla jsou tvrdá pouze k akcionářům, držitelům dluhu a vkladatelům nad 100 tisíc eur. Menší vkladatelé by měli být za každých podmínek uchráněni. Pokud se banka v krizi dostane do nesnází, měla by dostat pomoc z národního záchranného fondu (plněného z bankovních daní). Dříve než ale dostane jakoukoliv kapitálovou injekci, musí odepsat alespoň 8 % svých pasiv.

I po té bude národní záchranný fond moci dolít prostředky v celkové hodnotě maximálně 5 % pasiv. Pomáhat bankám z peněz daňových poplatníků bude možné pouze ve výjimečných případech, například když by peníze ze záchranného fondu nestačily a pádem dané banky by hrozil start systémové finanční krize. Přímá kapitálová injekce bankám z fondu ESM bude připadat v úvahu také ve výjimečných případech, pouze ve chvílích, kdy národním vládám zcela dojdou prostředky a pouze na ochranu vkladatelů (ne akcionářů ani držitelů dluhopisů). Těžko by tak například došlo k přímé kapitálové pomoci v irském nebo španělském případě.

I když je mechanismus připravován spíše pro krize příští než současné, jeho otestování může přijít nakonec relativně brzo. V roce 2014 má proběhnout další sada zátěžových testů napříč evropským bankovním sektorem a zodpovědnost za dohledem nad bankami má přebírat ECB. V některých případech (například ve Slovinsku) se může ukázat, že kapitál stále schází.

Autor článku je hlavním ekonomem Ery

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE