Americká ekonomika se vrací do normálu

09.07.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Poprvé za více než čtyři roky se spread mezi třicetiletou swapovou sazbou a výnosem třicetiletých amerických dluhopisů vrátil do plusu, což je …

Poprvé za více než čtyři roky se spread mezi třicetiletou swapovou sazbou a výnosem třicetiletých amerických dluhopisů vrátil do plusu, což je další signál, že americká ekonomika se vrací k normálu po krizi v letech 2008 až 2009.
Graf: Spread mezi třicetiletou swapovou sazbou a výnosem třicetiletých státních dluhopisů (Zdroj: Bloomberg)


Swapová sazba je klíčovým měřítkem nákladů na financování s tím jak soukromí investoři používají deriváty k zajištění úrokového rizika, zatímco výnosy 30-letých státních dluhopisů jsou ukazatelem finančních nákladů americké vlády. Náklady na finanční prostředky pro firmy jsou dlouhodobě vyšší než náklady prostředků pro vládu USA.
Úrokový swap je jedním z klíčových derivátových nástrojů, které používají banky, hedgeové fondy, podniky a obce k zajištění nebo spekulaci na pohyby úrokových sazeb. Ve své základní formě je úrokový swap výměna peněžních toků s pevnou a pohyblivou úrokovou sazbou.
Rozpětí swapové sazby a požadované výnosnosti státních dluhopisů by za normálních okolností mělo být pozitivní, což byl případ před krizí z roku 2008. Výnosnosti státních dluhopisů slouží k nastavení úrokových sazeb z podnikových a spotřebitelských financí. Vláda obvykle platí méně za vypůjčený kapitál než soukromé subjekty.
Spread se dostal do záporu po pádu investiční banky Lehman Brothers v září 2008. Likvidita na mnoha úvěrových trzích vyschla, protože investoři začali pochybovat o solventnosti protistran u některých derivátových transakcí. V poslední době spread postupně mířil ze záporných hodnot směrem k nule. Je to dáno jednak pozitivními daty z americké ekonomiky a také obavami, že FED začne brzy stahovat zpět likviditu z finančního systému. To způsobilo výprodej amerických dluhopisů a prudký růst jejich výnosů, který se tak odráží v růstu swapové sazby.
Spread vyskočil ze záporných 11,5 bazických bodů 17. června. Tedy dva dny před tím než předseda FEDu Ben Bernanke naznačil, že centrální banka by v průběhu roku 2014 mohla ukončit program nákupu dluhopisů.
Podle některých analytiků pomohly stlačit swapové sazby i regulační změny. V rámci zákona Dodd-Frank Act regulátoři tlačí na účastníky trhu, kteří obchodují některé deriváty na OTC trzích, jako jsou třeba úrokové swapy, aby obchodovali přes centrální clearingové domy. Cílem toho je zabránit opakování finanční krize z roku 2008. Tento krok totiž zvýšil náklady na obchodování a zajišťování. Analytici očekávají, že spread bude v následujících měsících dále stoupat do kladných hodnot v závislosti na růstu počtu pracovních míst a ekonomiky, což znamená vyšší příjmy z daní a menší státní deficit.

 

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE