Silná k dolaru? Žádné překvapení...

20.07.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Páteční obchodování na devizových trzích se málem proměnilo v událost desetiletí. Koruna málem prolomila historickou hranici k americkému dolaru. Je to ale opravdu tak nečekaný rekord?

I hlavní televizní relace se v pátek věnovaly silné koruně. Ta opravdu dosáhla svého historického rekordu a posílila až k hranici dvaceti pěti korun za jeden americký dolar. Magickou hranici se jí nepodařilo prolomit o pouhý jeden haléř.

Aktuální situaci připisují analytici jednak posilujícímu euru k dolaru, ale také spekulacím. "Mnozí obchodníci usoudili, že koruna má další prostor k posílení, zejména po nedávných spekulacích o možnosti dalšího zvýšení úrokových sazeb," řekl k posílení koruny David Klatovský ze společnosti Ruesch Internstional. Úspěch koruny k dolaru není možné připisovat pouze euru, neboť koruna posiluje i k jednotné evropské měně. To nahrává právě spekulacím, čím je tento vývoj způsoben. "Současný rostoucí trend koruny může pokračovat i nadále," dodává Klatovský. Podmínkou cesty vzhůru jsou  maloobchodní tržby. Ty však mnoho pozitivního nepřinesly. Sezónně očištěné tržby v maloobchodě totiž v květnu meziměsíčně reálně klesly o 1,5% a meziročně (bez sezónního očištění) vzrostly o pouhých 0,5%. "Zpomalení růstu tržeb ovlivnil zejména pokles prodeje a oprav motorových vozidel, ukončování činnosti duty free shopů a nižší poptávka po zboží v prodejnách se smíšeným zbožím," píše se dnes v tiskové zprávě Českého statistického úřadu. Cesta vzhůru je tak asi na nějaký čas zastavena (aktuální výsledky nejsou v době psaní tohoto textu známy).

Podívejme se ale na celé to vzrušení kolem vývoje domácí měny z historického pohledu. Česká národní banka dává volně k dispozici kurzy devizového trhu až do historického okamžiku 1.1.1991. Tehdy byl kurz koruny k dolaru 27,73 (všimněte si podobnosti s kurzem dnešním). Když se pokusíme dát do jediného grafu celou historii 13,5 let pak vidíme, že se vlastně dnešní kurz ustálil na podobné úrovni, na jaké se pohyboval začátkem devadesátých let.

Vrcholem pak byl podzim roku 2000, kdy kurz dosáhl historického maxima více než 42 korun za dolar (27.10.2000 byl kurz 42,127). Od té doby vidíme jen strmý pád dolů. Z 42 na 25 korun to dělá více než 40% původní hodnoty (!). Z krátkodobého pohledu tedy můžeme hovořit o poklesu, ale v podstatě se jedná pouze o "návrat do vyjetých kolejí".

Exportéři pláčou, dovozci se smějí, benzín se drží
Drtivý pád dolaru má samozřejmě vliv na tržby exportérů, kteří realizují své obchody v dolarech. Zde se však musíme ptát: Opravdu byl nějaký podnikový ekonom tak pošetilý, že ceny kalkuloval s vysokým kurzem a uměle tak nadhodnocoval budoucí realizované tržby? Nebyl. Důkazem je i ticho po pěšině. Nikdo z exportérů se již roky neozval, nikdo neprosí o změnu (připomeňme protesty exportérů při prudkém posílení koruny k euru před několika lety shrnuté do tzv. "trutnovské výzvy"). Je pravda, že drtivá většina exportu se děje do zemí eurozóny a tržby jsou tak realizovány v eurech a to se drží na stabilní úrovni 31 - 32 koruny.

A co dovozci? Přesně opačná písnička. Ti jsou spokojení. Dolary nakupují levněji, jimi dovážené zboží je levnější a tím i konkurenceschopnější (nebo si jen zvyšují zisky?). Příkladem je ropa. Díky slábnoucímu dolaru máme ropu levnější a tím i benzín a naftu. Tak jsou všichni spokojeni. Ceny ropy jsou sice strašákem, ale dolar je takto drží v šachu.

Kudy tudy dál?
Jaký vývoj nás čeká je obtížné odhadnout. Analytici tvrdí, že posilování kurzu koruny vůči klíčovým světovým měnám o několik procent ročně je žádoucí. Silnější koruna nás může přiblížit rychleji k vyspělým ekonomikám. Pivo v Bavorsku nebo hamburger v USA pro nás již nebudou tak drahé. Na druhou stranu musíme do Evropy prodávat naše výrobky a tak proti příliš rychlému tempu zhodnocování měny budou bojovat exportéři. Nakonec se možná ukáže, že reálný vývoj bude zcela jiný...

Další články k tomuto tématu:

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE