Týdenní souhrn dění na akciových trzích

12.07.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Obchodování na domácí burze za uplynulý týden bylo relativně ospalé, co se objemů týče, resp. prázdniny a okurková sezóna jsou tady. Hlavním tématem byl zápis z červnového zasedání FEDu a následné vystoupení šéfa FEDu Bena Bernankeho na Bostonské univerzitě (středa). Vystoupení naznačilo, že z jeho pohledu se musí ekonomika ještě výrazně zlepšit, než dojde k utahování měnové politiky. Tato holubičí rétorika trhy podpořila. Domácí index PX uzavřel na 899 bodech, což představovalo 3% t/t růst.

 

Z domácího trhu jsme sledovali zprávy o reklamním trhu, kde se podle informací Hospodářských novin objem televizních reklamních výdajů v ČR snížil za 1H13 o 17 % meziročně. To by naznačovalo, že pokles i ve 2. kvartále probíhal obdobným tempem jako na začátku roku (v 1. kvartále -18 % r/r). Hlavním důvodem propadu je skokové zvýšení cen skupiny Nova a nižší objem inzerce. HN dále uvádějí, že na Novu se od července vrací někteří velcí inzerenti jako Henkel či Procter & Gamble, již dříve (květen, červen) se vrátili inzerenti jako Heineken, Sazka či Plzeňský Prazdroj. Návrat byl však podle novin umožněn částečným zlevněním Novy oproti původním plánům. Očekáváme, že návrat inzerentů bude pomalu pokračovat, nicméně bude si vyžadovat podobné cenové ústupky ze strany Novy. Akcie CME v pátek ukončily seanci na 67,7 Kč (4,3% t/t).

Z politiky jsme sledovali středeční jmenování nové vlády premiéra Rusnoka. Rusnok uvedl, že vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru kolem 8. srpna. Zatím mírně převažuje názor, že vláda důvěru nezíská.

Z makroekonomických zpráv pak domácí index spotřebitelských cen vzrostl v červnu o +1,6 %, což je více, než se čekalo (+1,3 %) a i více než v předchozím měsíci (+1,3 %). Důvodem vyššího růstu cen byly především potraviny a konkrétně brambory, což však považujeme za sezónní efekt. Centrální banka má cíl 2 % s tolerancí 1-3 %. Vyšší inflace může snížit obavy centrálních bankéřů ohledně deflace, ale nečekáme, že by to omezilo prozatím slovní intervence ohledně potřeby devizové intervence ze strany ČNB.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Erste Group (+7,8%, 558 Kč). Investoři se zajímali o obchodování s novými právy 9 - 11. července, což však díky technice (aukce jednou za den) nepřineslo větší impulz. Důvodem růstu tak byla zřejmě všeobecně pozitivní nálada po projevu Bernankeho. Naopak největší ztráty vykázaly akcie Telefonica CR (-2,7 %, 261 Kč). Investoři jsou nervózní z aukce nových kmitočtů, která by měla být zahájena na konci července. Spekulace mohou být rovněž nad výsledky (24.7.), které by poprvé mohly ukázat vliv nových tzv. "flat" tarifů. Naše očekávání na dopad nových tarifů do hospodaření je více konzervativní, což potvrzují i poslední novinové informace o pokračujících úsporách ze strany spotřebitelů. Za důležitější považujeme zahájení a průběh aukce.

Příští týden bude o makroekonomických datech s důrazem na Čínu a o výsledkové sezóně v USA, která se naplno rozběhne. Zmíněné faktory považujeme za potenciální riziko (především Čínu) v aktuální pozitivní náladě po relativně holubičím vystoupení šéfa FEDu na Bostonské univerzitě. V případě naplnění projekcí by však měla přetrvat pozitivní nálada.

Z domácích zpráv se nedá vyloučit, že budou zveřejněna provozní data pro NWR. Očekáváme, že by NWR mohlo oznámit prodejní ceny koksovatelného uhlí pro 3Q13 na úrovni 95 EUR/t (-8,7 % q/q). V případě objemů čekáme potvrzení celoročních cílů, ale i tato položka může představovat za současné konstelace rizikový faktor. Naopak pozitivní informací by mohlo být vyjasnění situace kolem odprodeje koksovny, kde bychom se mohli dozvědět přinejmenším zájemce.

V příštím týdnu (čtvrtek) bude reportovat rovněž své výsledky Philip Morris Int., což by mohlo přinést nějaké informace o domácím cigaretovém trhu. Ale vzhledem k absenci informací o ČR trhu v 1Q13 je pravděpodobnost nějaké informace spíše malá. PMČR bude mít výsledky až v srpnu.

Z makroekonomických zpráv budeme sledovat data z Číny, kde již v pondělí ráno bude znám údaj o HDP za 2Q13. Očekává se růst o 7,5 % (po 7,7 % za 1Q). Rovněž v pondělní ráno bude známa čínská průmyslová produkce (oček. +9,1 po 9,2 %). V USA se zaměříme na pondělní maloobchodní tržby (oček. +0,7 %), úterní CPI (oček. +0,3 % m/m) a průmyslovou produkci (+0,3 %). V průběhu týdne budou rovněž zveřejněna data z trhu nemovitostí. V Evropě budeme sledovat úterní index ZEW, kde se očekává mírné zlepšení.

Z výsledkové sezóny bude týden patřit bankám a technologiím. Z bank to bude Citigroup (pondělí), Goldman Sachs (úterý), Bank of America (středa) a Morgan Stanley (čtvrtek). Z technologií pak eBay a Intel ve středu a Google a Microsoft ve čtvrtek. Neradi bychom vynechali General Electric v pátek.

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE