Pokračování technologické revoluce na obzoru

24.07.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Dalo by se říci, že v současnosti jsme svědky další technologické revoluce, která může značně změnit současný koloběh světa. Řeč je o odvětví 3D tiskáren, které se z science fiction knih pomalu přesunují do běžné reality. Není daleko doba, kdy nebude muset majitel 3D tiskárny chodit do obchodu, ale pár kliky na počítači si vytiskne co bude potřebovat, od židle až po potraviny. První pokusy o 3D tisk proběhly už v 90. letech, avšak díky vysokým nákladům se nerozšířily na běžný trh.

Masivní úspěch a zájem o tuto technologii dokladují následující údaje o růstu odvětví. Celosvětový trh s 3D tiskárnami vzrostl za poslední tři roky v průměru o 27,4 % p.a. a budoucí vyhlídky jsou také růžové (poradenská firma Wohlers Associates čeká růstu do roku 2021 o 390 %). Největší hráči z odvětví prodělali růsty ještě větší. Akcie společnosti Stratasys za minulý rok přidaly 164 % a u jedničky na trhu DDD dokonce 284 %.

Nyní proniká 3D tisk do mnoha odvětví ekonomik (letecká doprava, automobilový průmysl, spotřební zboží,…) a stále se posunují hranice toho, co 3D tiskárny dokáží. Tiskárny dokáží pracovat s různými materiály jako je například plast, guma, plech či čokoláda. Materiál, který dělá výrobcům této technologie ještě problém je sklo.

Největší perspektivou 3D tisku pro lidstvo je podle mého názoru oblast zdravotnictví. Firmě Organovo se již před dvěma lety podařilo vytisknou lidské tepny a vědci z amerických univerzit nedávno dokonce vytiskli lidské ucho. Tady však snahy nekončí a 3D inovátoři předpokládají, že do pár let budou tímto způsobem tisknuty orgány k implantaci. Na 3D tisk přistoupil také Hollywood při tvorbě filmů jako je například Iron Man 3. Kromě Hollywoodu již šetří 3D tiskárny náklady také například automobilkám General Motors a BMW. Zájem o 3D tisk projevila také vesmírná agentura NASA, která by měla zájem o tisk potravin a nástrojů při svých vesmírných programech.

Na druhé straně sebou možnost vytisknou si téměř cokoli doma přináší mnohá úskalí. Již byly provedeny pokusy o vytisknutí funkční střelné zbraně, které zatím nebyly dokonalé, ale je jen otázka času, kdy dojde ke zdokonalení.

I přesto, že velký počáteční boom současní leadeři na poli 3D tisku již prodělali, si myslím, že potenciál je v tomto odvětví stále velký a že doposud nebyly ani zdaleka objeveny všechny možnosti a výhody 3D tisku.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE