Další šok pro dolar: ropa za eura?

29.07.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Po několika měsících se opět objevily spekulace o tom, že ropný kartel OPEC má chuť přejít na platby za ropu z USD na eura. Dopady na světovou ekonomiku by byly obrovské...

OPEC (Organisation of Petrol Exporting Countries) je zkratka Organizace zemí vyvážejících ropu. Vznikla v roce 1960 a z původních třinácti států jich v kartelu zbylo jedenáct. Sídlo má ve Vídni. Hlavním důvodem vzniku bylo získání kontroly nad cenou ropy na světových trzích. K tomu jí slouží prakticky jeden nástroj: Změna denní produkce ovlivňující nabídku a tím i cenu této komodity. Přestože kartel nekontroluje celý trh (členové se na celosvětové produkci podílejí zhruba ze 40%), je jeho vliv obrovský. Už jen zasedání členů způsobuje nervozitu na trhu a slovní proklamace o změnách těžebních kvót dokáží významně rozvlnit ceny ropy na trzích.

Dolary mají rádi
Členské státy (jsou jimi prakticky všechny arabské země + Nigérie a Venezuela) těží ropu a za ní dostávají zaplaceno. Zaplaceno v měně USA, tedy v amerických dolarech. A zde je paradox. Většina arabského světa USA nenávidí, ale dolary jim nevadí. Nebo vadí? Spíše ano. Ale co dělat jiného, když zde není univerzální nadnárodní platidlo existující nejen "elektronicky", ale i jako hotovostní forma peněz. Tento problém jim mohla vyřešit Evropská unie, když 1.1.2002 zavedla jednotnou evropskou měnu také jako hotovostní peníze.

Z této doby jsou také první plány a prosakují prní informace o možné výměně dolarů za eura. A je na světě problém. "Plán se objevil v případě Iráku, kdy ten měl již zřejmě hotový scénář plateb za svojí ropu v EUR a nikoliv v USD," vzpomíná Josef Stoulil ze společnosti Afin Brokers. „O tomto se hovoří již více než rok, už tím vyhrožoval i Saddám,“ potvrzuje jeho slova Štěpán Pírko ze společnosti ColosseumRadek Neumann ze společnosti Fio to nazývá "pomstou Saddáma Husajna vůči USA".

A Irák se stal terčem Spojených států ne dlouho po Afgánistánu a tedy po útocích na WTC 11.září 2001. "Dokonce se objevily názory, že pravou příčinou konfliktu v Iráku a jeho vyřešení tím způsobem jakým k němu došlo, byla právě možnost měnového'přehozen' plateb z USD do EUR," dodává Stoulil.

Ceny benzínu zachraňuje silné euro
V současné době nejsou dostupné důkazy o plánech Saddáma, ale i samotný fakt, že se spekulace objevily dává široký prostor k úvahám o důsledku změny měny. Dopady na americkou ekonomiku by pravděpodobně byly obrovské a to jistě nenechá administrativu USA v klidu. Ticho po pěšině. Jako by ani ropa neexistovala. Když už se o ropě v médiích hovoří, tak jen v souvislosti s její cenou. Ta se pohybuje na astronomických 41 USD za barel ropy (typ Brent, dodání v září, více informací zde). To se může líbit jen málokomu. Cena produktů z ropy (hlavně automobilových benzínů) je naštěstí držena na relativně slušné úrovni díky kurzu eura k dolaru. Dolar je velmi slabý a to je pro naše motoristy obrovské štěstí.

Článek o silném euru je zde: "Silná k dolaru? Žádné překvapení..."

Důsledky změn účtovací měny ropy pro USA hodnotí Josef Stoulil. "Užívání dolarů pro platby za dodávky ropy má jistě pro USA a jeho platební bilanci nezanedbatelný význam." Také Radek Neuman vidí pro ameriku značná rizika: "USA by bylo nuceno nakupovat eura, což by vytvářelo nabídkový přetlak USD. To by vedlo ke zdražování ropy pro USA." a dodává "Docházelo by ke zvyšování inflačních tlaků s negativním dopadem na akciové trhy v podobě razantního růstu úrokových sazeb. Celkový dopad na americký akciový trh by byl tedy spíše negativní."

Trhy v USA i v Evropě očekávají růst úrokových sazeb ze strany centrálních bankéřů. Oživení je dostatečné, je třeba čelit hrozícím inflačním tlakům. Změna je prakticky vyloučena. Podstatné jsou také technické a administrativní možnosti realizace změny. "Tato změna by byla natolik technicky, organizačně a administrativně složitá, že se nevyplatí o této změně uvažovat," vidí situaci Edurd Tesař, analytik společnosti Cyrrus.

Prostor pro euro stále existuje
Přes všechny zmíněné nevýhody zde pořád jistá možnost existuje. Prostor by mohl být kolem roku 2010, kdy začně euro platit také v dalších deseti evropských státech a pokud ekonomiky těchto "nových" členů unie budou rychlejší než ekonomiky Evropy staré. To by byl jasný signál dalším světovým ekonomikám. "Jednotná společná měna euro může být poté zajímavým prostředkem či způsobem plateb i v rámci jiných uskupení," potvrzuje Stoulil. Nezanedbatelnou roli hrají i spekulanti (ti jsou s hedgery nedílnou součástí komoditních obchodů, více zde). "Spekulanti dokáží tlakem donutit zainteresované strany obchodovat ropu i v EURech, pokud takováto možnost není," upozorňuje Tesař.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE