Den "D" pro globální finanční trhy je tady

18.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Dnes večer se dozví, jak americká centrální banka zkoriguje svou měnovou expanzi, která fakticky znamená dodatečnou měsíční poptávku po finančních aktivech ve výši 85 mld. amerických dolarů. Alespoň takové jsou měsíční nákupy vládních dluhopisů (40 mld.) a hypotečních dluhopisů (45 mld.) ze strany Fedu - neboli expanzivní politika pro níž se vžilo pojmenování "kvantitativní uvolňování".

A čeho se večer od zasedání FOMC můžeme dočkat. S ohledem na lepšící se makroekonomickou situaci trhy očekávají, že Fed zpomalí tempo nákupů dluhopisů o 10 mld. měsíčně. Zatímco tento výstup by neměl trhy překvapit, jinak tomu může být u nových makro odhadů Fedu, které fakticky naznačí, jak rychle se může schylovat v USA ke zvýšení oficiálních úrokových sazeb. A v tomto případě mohou být důležité tři informace. Za prvé, jak výrazně budou zrevidovány odhady pro míru nezaměstnanosti směrem dolů.

Za druhé, zdali zůstane nedotčena hranice 6,5 % pro míru nezaměstnanosti jakožto úroveň, od níž by Fed mohl zvýšit oficiální úrokové sazby. A konečně za třetí, kam se posune konsensus odhadu prvního zvýšení úroků činěný členy vedení Fedu (nyní je to jednoznačně rok 2015). Sázíme přitom na to, že všechny informace vyšlou jestřábí signál - především pak, že hranice 6,5 % zůstane nedotčena a očekávání růstu sazeb již v roce 2014 výrazně vzrostou. Na šéfovi Fedu Bernankemu pak bude, aby na následné tiskové konferenci výše uvedené jestřábí signály co nejvíce potlačil, přičemž je otázkou, zdali se mu to zcela podaří.

A jaká může být reakce trhů? Pokud to večer dopadne, tak jak jsme se pokusili naznačit výše, tak se dost možná obnoví růst tržních úrokových sazeb a také dolar by mohl zpevnit - zejména na úkor měn ze zranitelných zemí emerging markets (BITTS).

Autor komentáře je analytikem ČSOB

Autor článku

Jan Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE