Politici šíří na globální trhy nákazu

30.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Líbánky, které investorům držícím riziková aktiva dopřála před zhruba deseti dny americká centrální banka tím, že prodloužila nákupy dluhopisů v nezměněné podobě, zcela jistě končí. Na vině přitom nejsou makroekonomická data, ale politika.

Po nepřesvědčivém výsledku německých voleb si totiž politici na obou stranách Atlantiku začali sami silně komplikovat život, přičemž důsledky mohou pocítit nejen finanční trhy, ale ekonomika, neboť velmi snadno může dojít k podkopání podnikatelské a spotřebitelské důvěry.

Začněme nejprve na Apeninském poloostrově, kde se opět ocitá v krizi pravolevá vládní koalice, když rušivým elementem je kdo jiný než bývalý premiér Silvio Berlusconi. Ten skrze své souputníky ve vládě vyhrožuje, že vládu položí, neboť její pravicová složka je podle oficiální verze nespokojena s tím, že od 1. října má být zavedena nová spotřební daň. Tím neoficiálním důvodem Berslusconiho vyhrožování (že jeho strana opustí vládu) může být obava z vyhoštění z italského senátu, čímž by přišel o imunitu.

Ať tak či onak v Itálii se schyluje k politické přestřelce, která může mít zásadní rozřešení již tuto středu, kdy si vláda vedená socialistou Lettem rozhodla zajít do parlamentu pro (obnovenou) důvěru. Do té doby budou trhy ve střehu - především pak ty s vládními dluhopisy na periferii eurozóny.

Další politickou komplikací s globálním dopadem je pak neschopnost amerických zákonodárců se dohodnout na “pouhém” prodloužení financování federální vlády, které je v současnosti posvěceno jen do konce září. Američtí republikáni v kongresu se rozhodli hrát vabank a odmítají prodloužit financování federální vlády, pokud demokraty ovládaný senát neschválí úspory v nákladné zdravotní reformě prezidenta Obamy. K tomu se však demokraté nemají, tím spíše, že v tomto bodě cítí podporu veřejnosti. Výsledkem ovšem bude, že minimálně na pár dní budou některé americké úřady zavřeny (Fed, soudy a armády však budou fungovat) a na to je třeba se připravit…

Autor komentáře je analytikem ČSOB

Autor článku

Jan Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE