Zdražuje se a ne že ne!

12.08.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Je to pár měsíců, co jsme vstoupili do Evropské unie a neúprosné statistiky varují: Zdražuje se všude kolem nás! Že jste nevěřili politikům a sami jste pocítili zdražení? Ano, statistika vše potvrzuje. A ne všechno zdražení lze svádět na nová pravidla Unie.

Meziměsíční zdražení je mírné
Zdražení v červenci oproti červnu se na první pohled zdá mírné, ale i tak je 0,4% relativně vysokým číslem. Velký vliv na meziměsíční změny cen mají zěmny sezónní. Zdražuje kultura a turistika, zlevňuje ovoce a zelenina.

Co vše podražilo:

  1. dovolené (o 18%)
  2. bydlení
  3. tabákové výrobky (o 1%)
  4. maso (o 2%)
  5. rýže (o 5,1%)
  6. cukr (o 8,3 %)

Ceny dovolených se velmi mění dle sezóny a tak není vysoký nárůst překvapením, nicméně se dá předpokládat, že pokles s koncem sezóny nebude tak výrazný jako v minulých letech. Bydlení podražilo především díky změnám cen v družstevních bytech a bytech vlastníků (cena bydlení v bytech s regulovaným nájemným se nijak neměnila) a tabákové výrobky podražují neustále díky změnám (samozřejmě změny směrem vzhůru) spotřebních daní. To je přímý důsledek vstupu do EU, kde jsme se zavázali ke sjednocení daní s hladinou v Unii běžnou. U cukru se jedná pravděpodobně o spekulace obchodníků, kteří využívají nákupní horečky a tedy zvýšené poptávky po cukru ze strany spotřebitelů před razantním zdražením (o 50%) cukru z letošní úrody - opět důsledek vstupu do EU, kde je cena cukru tvrdě regulovaná cenou minimální.

Co vše zlevnilo:

  1. potraviny
  2. nealkoholické nápoje
  3. brambory (o 42,1%)
  4. čerstvá zelenina (o 9,0%)
  5. ovoce (o 3,1%)
  6. oděvy (o 1,4%)
  7. obuv (o 2,4%)
  8. pohonné hmoty (o 1,2%)

Snížení cen potravin a nápojů je opět v létě tradiční. Zelenina i ovoce jsou v zimě a na jaře drahé, s přibývající nabídkou ceny vždy klesají. Zajímavý je vývoj cen pohonných hmot. Statistici zaznamenali, že v červenci poprvé po čtyřech měsících ceny klesly. Vstupní surovina - ropa - je ale na historických maximech. Ještě nikdy v celé historii obchodování s ropou se ceny nedostaly tak vysoko, jak nyní na počátku srpna. Do cen benzínů se to ale zatím neprojevilo, ty se řídí cenou na své burze a tam podle slov jednoho analytika "ceny klesají". Nervozita kolem ropy (Jukos, Saudské Arábie, Irák,...) je obrovská a reálně hrozí dramatické zvyšování cen jejich produktů.

Meziroční změna je výrazná
V meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny o 3,2%, což je nejvyšší meziroční růst od května 2002. Zrychlení cenového růstu nastalo u potravin, nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů, tabáku, vepřového masa, jižního ovoce, cukru, pečiva, mléka, sýrů, vajec, olejů a tuků.

Výrazné zdražení jsme všichni zaznamenali u telekomunikačních služeb, ve veřejném stravování a v restauracích. Důvod? Evropská unie. U těchto služeb bylo nutné zvýšit sazbu DPH z 5% na 19%. 

Bankovní poplatky stále míří vzhůru
Velmi často se mluví a píše (i na našich stránkách) o cenách finančních služeb, především o vysokých poplatcích v bankách. Statistika potvrzuje naše výpočty, výzkumy i vlastní zkušenosti. Finanční služby zdražily oproti minulému roku téměř o 16%!

Závěr
Zatímco ceny zboží se zvýšily o 1,6%, ceny služeb za stejné období vzrostly o obrovských 5,9%. Hlavním viníkem je bezpochyby daň z přidané hodnoty, resp. přesuny zboží ze snížené (5%) sazby do nové základní (19%). Ne vše ale můžeme svádět na Evropskou unii. Např. ceny kabelové televize se pro koncové uživatele díky přesunu do základní sazby DPH výrazně zvedly a přitom dle sdělení jedné kabelové sítě "k tomu nebyl důvod, neboť zvýšení DPH po nás žádný předpis EU nevyžadoval".

Zdroj dat: CZSO

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE