Zástavní listy České spořitelny vám přinesou jistý výnos

12.08.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Pětileté hypoteční zástavní listy o nominální hodnotě 10 tisíc korun a s kupónem 3,6% p.a. bude možné od úterý 24. srpna nakupovat ve velkých oblastních a dalších vybraných pobočkách České spořitelny.

 Jejich aktuální seznam naleznete na internetových stránkách spořitelny www.csas.cz. Emisní kurz byl stanoven na 98,75%. „Vydáním hypotečních zástavních listů reagujeme na zájem drobných investorů o tyto dluhopisy v současném prostředí vyšších úrokových sazeb,“ řekl člen představenstva České spořitelny Daniel Heler. 

Hypoteční zástavní listy (HZL) vydávají hypoteční banky s cílem získat finanční prostředky na poskytování hypotečních úvěrů. Dnes se jedná o jednu z nejbezpečnějších forem investování s předem známým pevným úrokovým výnosem, který nepodléhá zdanění. Nominální hodnota HZL i hodnota poměrného výnosu je kryta pohledávkami z hypotečních úvěrů (zajištěnými prostřednictvím zástavního práva reálně existující nemovitosti), respektive (v rámci takzvaného náhradního krytí) například hotovostí, státními dluhopisy nebo vklady u ČNB. Listy jsou vhodné pro konzervativní investory, kteří nemají příliš velké zkušenosti s angažmá na kapitálových trzích a nechtějí podstupovat významnější riziko.

Úrok, který na základě vlastnictví zástavního listu obdržíte, je obvykle stanoven jako fixní (v případě emise České spořitelny činí 3,6% ročně). To znamená, že bude platit po celou dobu trvání HZL. Navíc jde o výnos čistý. Úrok nepodléhá dani z příjmu jako například u termínovaných vkladů nebo vkladních knížek. Investování je v případě nové emise České spořitelny velmi jednoduché. „Klient nepotřebuje účet ve Středisku cenných papírů,“ uvedl Daniel Heler. Postačí, když si s sebou do banky vezmete občanský průkaz.

Hypoteční zástavní listy patří mezi veřejně obchodovatelné cenné papíry, což umožňuje jejich majiteli, aby je kdykoli prodal. Pokud tedy budete potřebovat hotovost blokovanou v HZL ještě před jejich lhůtou splatnosti, můžete se k ní jednoduše dostat. S HZL se obchoduje na pražské burze nebo na RM-Systému. Přitom můžete využít služeb obchodníků s cennými papíry. O možnosti odkupu HZL se můžete dále informovat i na pobočce banky, která jej vydala. „Česká spořitelna nabízí odkoupení hypotečních zástavních listů od klienta kdykoli před datem splatnosti za aktuální cenu stanovenou pro odkup. Tato cena je denně zveřejňována v kurzovním lístku,“ sdělila mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Prodej je vypořádán během tří pracovních dní.

Hypoteční zástavní listy (HZL) emitují i další bankovní domy. Aktuálně lze HZL o nominální hodnotě 10 tisíc korun zakoupit také na všech pobočkách HVB Bank. Nesou šestiprocentní kupón a splatné budou v únoru 2009. „Minimální počet listů, který může zájemce na naší pobočce nakoupit, je pět kusů,“ vedla mluvčí HVB Bank Petra Kopecká. S nákupem není spojen žádný poplatek. „Vše je již v ceně a prodej zástavních listů není vázán na existenci běžného účtu v bance,“ dodala Petra Kopecká. Dva hypoteční zástavní listy (s kupónem 5,5% a platností do roku 2009, respektive s kupónem 4,5% a platností do roku 2008) vám  za aktuální prodejní kurz pro změnu nabídnou v Komerční bance. Jejich jmenovitá hodnota činí také 10.000 Kč. Na pobočkách Raiffeisenbank, ČSOB a Českomoravské hypoteční banky (ČMHB) momentálně žádné HZL zakoupit nelze. „V současné době je naše poslední emise vyprodána, zástavní listy  Raiffeisenbank je možno nakoupit přes RM-Systém,“ sdělila mluvčí banky Romana Kubálková. HZL ČMHB pořídíte například prostřednictvím serveru Patria.CZ.


Více o hypotečních zástavních listech (včetně jejich aktuálních kurzů na RM-Systému) naleznete na této stránce. 

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE