Zapoměňte na fondy, jsou lepší příležitosti k investici

13.08.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Přemýšlíte nad investicí na kapitálových trzích? Hledáte vhodný investiční nástroj a nevíte si rady? Určitě víte, jak je to s rizikem a výnosem. Zcela určitě znáte akcie, dluhopisy, podílové fondy. Jsou ale i jiné instrumenty a ty ...

... vám můžou zařídit velmi vhodný poměr mezi rizikem a výnosem a dokonce i něco navíc. Přidanou hodnotou a konkurenční výhodou indexových akcií a certifikátů jsou nízké poplatky. Zkuste investovat moderně, s jitotou slušného výnosu a přitom bezpečně.

Před každým zásadním rozhodnutím se ale nezapomeňte poradist s odborníky. Možností máte spoustu. Navštivte svoji banku, zavolejte osobnímu finančnímu poradci a nebo nejlépe využijte služeb našeho Poradenského centra. Stejně jako jeden náš čtenář, který se ptal:

Otázka:
"Rad bych investoval v kratsim casovem horizntu 300000 Kc a dale pokracoval previdelne castkou 5000 Kc mesicne. Jsem konzervativni investor bez zkusenosti. Sam bych volil otevrene smisene investicni fondy. Muj investicni horizont je 3-5 let. Zajima mne: 1) Lze, dle vaseho nazoru, investovat do nejakeho vyhodnejsiho nastroje se srovnatelnym rizikem, nez je otevreny smiseny investicni fond? 2) Chtel-li bych investovat celou castku do investicniho fondu, je dle vas, vyhodnejsi investovat: a) jednorazove 300,000 + 5000 mesicne, nebo b) 30,000 mesicne po dobu 10 mesicu a dale 5000 mesicne?"

Od Miroslava Gajdoše ze společnosti Böhm & partner, a.s. se mu dostalo následující odpovědi:
"Co se týká doporučení investičních instrumentů, tak spíše než investiční fondy bychom Vám doporučovali využít minimálně stejně diverzifikované, ale levnější, transparentnější a v průměru určitě výnosnější indexové akcie nebo certifikáty. Na doplnění konzervativnější složky portfolia lze využít nypř. hypotéční zástavní listy. Co se týká strategie pravidelného investování v čase, tak to je vhodnou a oblíbenou formou investování do cenných papírů. Podstatou je větší pravděpodobnost dosažení nižší průměrné nákupní ceny než v případě jednorázové investice a tím samozřejmě i nižší riziko. Záleží ovšem také na typu investice v kontextu s minimálním objemem, poplatky apod."

Poradenství po internetu je vhodné pro první informaci o investiční strategii. Je však nedostatečné pro konečné rozhodnutí, jaké konkrétní nástroje do portfolia vybrat. Pro správné stanovení investiční strategie je zapotřebí ujasnit spoustu informací, proto je nutné přímo kontaktovat odborníka a požádat ho o konkrétní návrh portfolia. Takový návrh musí být zdarma a nezávazný!

Využijte i vy služeb Poradenského centra a ptejte se na vše, co vás zajímá z oblasti daní, investic, pojištění a rodinného finančního plánování.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE