Evropský parlament zakázal příchutě do cigaret

14.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Evropští zákonodárci v úterý 8. října hlasovali o zpřísnění pravidel pro tabákové výrobky, jehož cílem bylo odradit kuřáky výraznějšími varováními a zákazem aromatizovaných nebo tenkých cigaret, které by mohly být hlavně pro mladé lidi přitažlivější.

Hlasování bylo od počátku spojeno s obrovskou lobby tabákových společností, které prohlašovaly, že návrh omezí svobodné rozhodování spotřebitele. Tabákový gigant Philip Morris Int. měl za lobby utratit celkem 1,25 milionů GBP. Cílem tabákových společností bylo posunutí hlasování na co nejzazší termín. Evropský parlament totiž na jaře příštího roku čekají volby a kvůli novému složení by se tak musel celý návrh přepracovat. Hlasování bylo v září již jednou odloženo, protože výrobci tabákových výrobků se dozvěděli o detailní podobě navrhovaného zákona jen chvíli poté, co byla podoba návrhu tajně dohodnuta. Existovalo tedy vážné podezření, že byly tyto důvěrné informace neoprávněně odhaleny.

Nynější hlasování proběhlo bez problémů a jeho výsledky mají pro tabákové společnosti spíše hořkou příchuť, ale na druhou stranu neznamenají ani žádnou tragédii. Evropský parlament schválil rozsah varovných nápisů a fotografií na 65 % plochy krabičky (původně se navrhovalo až 75 % plochy) a rovněž byl vydán zákaz použití příchutí a minimální počet cigaret v krabičce je do budoucna stanoven na 20 kusů.

Zákonodárci svým rozhodnutím oslabili pozici oficiálních výrobců tabákových produktů, následkem čehož lze očekávat posílení aktivit na černém trhu. Navíc se domníváme, že ani nová varovná opatření neodradí začínající kuřáky tak, jak si politici slibují. Podle společnosti Philip Morris Int. rozhodnutí parlamentu ohrozí až 175 000 pracovních míst a Evropské státy může připravit o 5 milionů EUR ročně na daních. Pro zmíněnou firmu má schválení zákona ještě jeden negativní aspekt. Evropský parlament zamítl návrh na přísnější regulaci e-cigaret. Ty měly být považovány za léčiva, s čímž by byla spojena i přísnější regulace. Philip Morris Int. oproti svým konkurentům nepůsobí na trhu e-cigaret, a proto by vyšší regulace tohoto segmentu byla pro společnost výhodou.

Výsledky hlasování nepovažujeme jednoznačně za výhru zdravotnictví, i přesto, že intenzivní snahy lobbistů o posunutí termínu hlasování selhaly. Ne všechny návrhy byly schváleny a některé byly přijaty jen částečně. Tabáková lobby ukázala jakou má sílu a do jaké míry dokáže ovlivnit rozhodování evropských zákonodárců.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE