První kolo investiční soutěže skončilo. Kdo zvítězil?

21.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Jindřich Šídlo porazil na demo účtu Leoše Mareše. Kdo z nich bude lepší v investování s reálnými penězi?

První kolo investiční soutěže společnosti Bossa, v němž se obchodovalo s fiktivním kapitálem ve výši 30 000 Kč, je úspěšně za námi. Tentokrát je traderské klání mnohem zajímavější, protože je obohaceno o hvězdný souboj mezi Leošem Marešem a Jindřichem Šídlem, s nimiž si čeští obchodníci mohou srovnat své síly, a to nejen s virtuálními ale i reálnými penězi. Pro hlavního analytika Hospodářských novin Jindřicha Šídla to byla první zkušenost s finančními trhy. Vsadil hlavně na komodity, které pro něj byly nejlépe představitelné. Obchodoval ropu, pšenici a stříbro. Po třech týdnech souboje nejen s moderátorem Leošem Marešem, ale i s ostatními českými tradery skončil na 887. místě se 4,24 procentním zhodnocením účtu. Svůj výkon považuje za úspěch a tvrdí, že opatrnost se mu vyplatila. Obezřetnost chce dodržovat i v druhém kole, v němž se už obchoduje s reálnými 10 000 Kč.

Poraženým se stal v prvním kole Leoš Mareš. Nejúspěšnější byl opět na stříbru, na němž se mu podařilo za tři týdny soutěže získat 6 380 virtuálních Kč, tedy zhodnotit počáteční fiktivní vklad ve výši 30 000 Kč přes 20 procent. Nicméně sázka na růst dolaru na měnovém páru dolar/koruna mu nevyšla a Mareš nakonec uzavřel první kolo ve ztrátě převyšující 50 procent. Jeho obchodování bylo mnohem aktivnější ale i riskantnější než investování J. Šídla. Fanouškům Evropy 2, jejichž počet převyšoval fandy iHNed.cz, zato dopřál slibovaný adrenalin a emoce.

20131021_komu_jste_fandili.png 

Kdo měl více fanoušků? Leoš Mareš nebo Jindřich Šídlo?

V rámci soutěže jste si mohli zvolit tým, kterému chcete fandit. Podpořit šlo Leoše Mareše z Evropy 2 nebo Jindřicha Šídla z iHNed.cz. Také bylo možné nefandit nikomu. V prvním kole mělo rádio Evropa 2 52 procent příznivců, 27 procent účastníků nefandilo nikomu a na třetím místě byl klub iHNed.cz s 21 procenty fanoušků. Možnost fandit Leošovi nebo Jindřichovi bude i v druhém kole soutěže s reálnými penězi.

Kdo je lepší trader? Čtenář iHned.cz nebo posluchač Evropy 2?

Úspěšnost neboli ziskovost soutěžících jsme hodnotili na základě toho, zdali byla hodnota jejich soutěžního účtu po prvním kole soutěže na demo účtech vyšší nebo nižší než počáteční kapitál o hodnotě virtuálních 30 000 Kč. Dosažené výsledky se mezi fankluby výrazně nelišily, nicméně nejlépe si vedli příznivci iHNed.cz. 32,95 procent ze všech aktérů, kteří podporovali Jindřicha Šídla, skončilo po třech týdnech soutěže v zisku.

20131021_uspesnost_soutezicich.png

Muži versus ženy

Prvního kola investiční soutěže na demo účtech se letos zúčastnilo 13,12 procent žen, což je trochu méně než loni, kdy společnost Bossa organizovala podobnou dvoukolovou soutěž. Tehdy se do investování na demo účtech zapojilo 14,8 procent žen. Něžnějšímu pohlaví se v soutěži dařilo trochu lépe než mužům. 33,15 procent žen mělo na konci 1. kola soutěže vyšší stav účtu, než byl počáteční kapitál v hodnotě virtuálních 30 000 Kč. V mužské kategorii se to podařilo 32,87 procent soutěžícím. Když zařadíme obě dvě pohlaví do příslušné skupiny fanoušků, tak z průměrných čísel vyčnívají ženy ze skupiny iHNed.cz, kde až 41,51 procent ukončilo klání investorů v zisku.

Obecně je možné říci, že větší počet žen ve srovnání s muži dosahuje zisků. V absolutních číslech jde ale o menší částky, protože méně riskují. Z tohoto důvodu se ženy jen zřídka umístí na předních pozicích investičních soutěží. Nejsou totiž ochotné vsadit všechno na jediný obchod.

20131021_ziskovost_muzu_zen.png

Jaké finanční instrumenty byly v soutěži nejoblíbenější?

Nejoblíbenějším instrumentem v soutěži byl stejně jako loni, měnový pár EUR/USD. 26,71 procent ze všech uskutečněných transakcí bylo vykonáno právě na nejobchodovanějším měnovém páru světa. Na druhém místě bylo zlato a jako třetí se umístila ropa. Každý soutěžící vykonal v průměru 1,8 transakce denně.

20131021_co_obchodovali_soutezici.png

Měnový pár EUR/USD mají čeští obchodníci dobře nastudovaný, protože 79,78 procent transakcí bylo uzavřených v plusu. U zlata bylo ziskových 66,98 procent transakcí a na ropě bylo ziskových 71,02 procent obchodů.

Ze třech týdnů investorského klání vzešlo 23 šťastlivců – šikovných obchodníků, kteří dostanou od společnosti Bossa 10 000 Kč na investiční účet a automaticky postoupí do 2. reálného kola soutěže, ve kterém se hraje celkem o ceny za půl milionu korun. Trojice nejúspěšnějších traderů v druhém kole soutěže pak získá reálné peníze, přičemž vítěz dostane 200 tisíc korun na investiční účet. Hraje se i o tradery týdne, kteří budou odměněni iPadem mini, a to dokonce ve dvou kategoriích muži a ženy (celkem 10 iPadů mini). Nejlepší obchodníci zlata a stříbra získají dokonce sadu zlatých nebo stříbrných mincí. Do druhého kola se může zapojit každý, kdo si otevře reálný soutěžní účet a vloží na něj zmiňovaných deset tisíc Kč (ne více, ne méně). Tato částka je záměrně volena tak, aby soutěž byla dostupná i drobným investorům a nedovolila otevírat velké pozice, které by v případě nesprávného řízení mohly vyústit ve větší ztráty. Samozřejmostí je, že všechny peníze, které Vám na obchodním účtu po skončení soutěže zůstanou, jsou Vaše. Druhé kolo soutěže bude pokračovat od 27. října do 29. listopadu.

Mezi prvními 23 nejúspěšnějšími, kteří postupují do druhého kola, je jen jedna žena, 16 fanoušků rádia Evropa 2, dva fanoušci iHNed.cz a pět "nefandů" ani jednoho z týmů. V 2. části soutěže, kdy už budou zisky a ztráty reálné, budou investoři pravděpodobně opatrnější a dosažené zisky se již nebudou pohybovat v řádech stovek procent. Sledujte s námi, jak se s obchodováním na reálných účtech popere i hvězdné duo Leoš Mareš a Jindřich Šídlo a zdali iHNed.cz potká v druhém kole odveta ze strany Evropy 2.

Štítky:

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE