Nejlepší fondy měsíce září

24.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Téměř každý investor, který se zajímá o trh investičních fondů, hledá ty nejlepší produkty. K tomuto účelu slouží Ranking Analizy Online, který pomáhá snadno a rychle určit nejvýkonnější fondy v jednotlivých segmentech. Hlavní předností rankingu je skutečnost, že zohledňuje nejen výsledky, ale také doprovodné riziko.

Nejvyšším rankingem 5a nebo 4a se mohou pochlubit fondy, které nabízejí nejvyšší prémii za podstoupené riziko, což je znakem vysoce efektivního řízení fondu. Nepříznivý poměr výnosu vůči riziku je hodnocen 2a a 1a. Hodnocení 3a má neutrální charakter. Ranking Analizy Online je sestavován ve dvou investičních horizontech – 12 a 36 měsíců. Investoři tak mají informaci o krátkodobém i dlouhodobém vývoji fondu. V reportu představujeme nejlepší fondy, které se podle našeho hodnocení mohou pochlubit vysokým krátkodobým (4a nebo 5a) a alespoň průměrným dlouhodobým rankingem (3a nebo lepším).

Úplný Ranking Analizy Online si můžete stáhnout na konci článku.

V září dosáhlo rankingu 5a nebo 4a za 12měsíční investiční horizont až 185 fondů. V minulém měsíci debutoval v této skupině pouze jeden fond KBC Equity fund - ČSOB Akciový fond dividendových firem A, který jsme zařadili mezi fondy globálních rozvinutých trhů. Tento debut byl úspěšný, protože fond v krátkodobém rankingu získal hodnocení 4a.

Vedle těchto vysoce hodnocených fondů si zvláštní pozornost zaslouží ty, které jsou dlouhodobě schopny dosahovat vysokého rankingu v obou sledovaných horizontech. Stabilně vyšší výkonnost než mají konkurenční fondy umožňuje v budoucnu zvýšit šanci na splnění investičního cíle. Skupina fondů, které mají nejvyšší hodnocení (5a) v 12měsíčním rankingu, čítá pouze 15 fondů, což potvrzuje jejich elitní postavení.

20131024_tab1.jpg

Kromě fondů, které se dlouhodobě mohou pochlubit stabilně vysokým hodnocením, si zvláštní pozornost zasluhují také ty, které postupně zlepšují své měsíční hodnocení v krátkodobém rankingu. Tentokrát jsme se rozhodli představit příklady těchto fondů ze segmentu zaměřeného na střední a východní Evropu, který je blízký zejména tuzemským investorům.

Mezi akciovými fondy rozvíjejících se evropských trhů stojí za pozornost Conseq Invest - Equity Fund A (Acc) (Kč). Jeho aktiva jsou z většiny (přibližně 3/4) investována ve společnostech z regionu východní Evropy s výjimkou Ruska, zbývající část je investována v zemích eurozóny. Ještě v dubnu tohoto roku měl fond ranking 3a, ale v září se objevil ve skupině nejlépe hodnocených fondů vedle Aberdeen Global - Eastern European Equity Fund A2 (Acc) (EUR) a KBC Equity Fund - Strategic Cyclicals A (Acc) (EUR).

Dalším fondem, který úspěšně zlepšuje své hodnocení je GIS - Central and Eastern European Bonds D (Acc) (EUR), který patří do skupiny dluhopisových fondů nové Evropy. Na konci října minulého roku byl fond hodnocen rankingem 1a, který o měsíc později skokově zlepšil na 3a a v červnu na 4a. Jeho výsledek za posledních 12 měsíců je +3,8 %, což je až o 2 procentní body lepší výsledek než celkový průměr v daném segmentu.

20131024_graf1.jpg 

Zdroj:

 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE