Fed ponechá rotačky tisknoucí dolary na plný výkon

30.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Pozornost trhů se opět stáčí k nejmocnější centrální bance – americkému Fedu. Na posledním zasedání se rozhodli centrální bankéři pokračovat v tištění dolarů (politice QE) tempem 85 miliard za měsíc a vyčkávat na silnější čísla (především z trhu práce).

Silnější čísla za poslední měsíc nepřišla – tvorba pracovních míst v září, a po revizi i v předešlých měsících, zpomaluje. Nezaměstnanost po většinu času klesá pouze díky odlivu lidí z trhu práce a inflace zůstává nízká.

Druhým problémem, vedle slabších čísel, bude opětovný rozjezd adrenalinových rozpočtových debat v americkém Kongresu na konci roku – na dluhový strop by měly Spojené státy narazit znovu na začátku února. Nejisté dopady fiskálních šarvátek na ekonomiku mohou Fed odrazovat od utahování měnových kohoutů. A v neposlední řadě má Fed před sebou výměnu velení – Janet Yellenová vystřídá Bena Bernankeho na konci ledna. To vše nahrává dalšímu pokračování politiky QE.

Sázím na to, že Fed dnes lehce pozmění komentář a zmíní v něm slabší čísla z trhu práce a fiskální nejistotu. S odbouráváním politiky QE počítám až od března 2014. Aby se Fed rozhoupal k otočení kormidla dříve, musel by pravděpodobně vidět silnější čísla z trhu práce. S takovým scénářem v současné době většina investorů počítá, a proto by dnešní zasedání nemělo být pro trhy velkým překvapením.

Na druhou stranu je pravda, že i řadě holubic není politika QE v tuto chvíli příliš po chuti. Vlastní výzkum Fedu poukazuje na neefektivnost tohoto nástroje, nehledě na rizika této politiky pro finanční stabilitu. Nedá se tedy vyloučit, že se Fed nakonec dříve než v březnu odhodlá k nahrazení politiky QE jiným expanzivním nástrojem…, například verbálním závazkem držet úrokové sazby při nule ještě delší dobu.

Autor komentáře je hlavním ekonomem Ery

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE