Tristní situace v CETV

31.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Mediální společnost CME, matka české TV Nova, reportovala ve středu ráno výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí. A pohled to není pro akcionáře zrovna příjemný.

Společnost zklamala jak na provozním zisku, tak zejména ve výhledech. U CME není výjimkou, že dává profit warningy jak na běžícím pásu, bohužel třetí kvartál nevyjímaje. V roce 2012 tak učinila dvakrát, letos také už podruhé. A tentokrát to stálo zato.

Na důvody výrazné revize hospodaření je třeba podívat se více do minulosti a propojit to s nedávnou personální rošádou. Společnost prošla několikaletou krizí pod vedením Adriana Sarbu, jehož pozice byla i přes dlouhodobě neuspokojivé výsledky velmi silná. Jeho pozice se ale začala měnit s rostoucím vlivem americké firmy Time Warner, která je aktuálně 49% akcionář CME. Událostí, která pravděpodobně definitivně zlomila Sarbuovi vaz, bylo neúspěšné vyjednávání o nových cenových podmínkách v České republice.

Management mírně optimisticky naznačoval, že ve 3Q nastaly pokroky ve vyjednávání a někteří velcí investoři se na TV Nova vrací, realitu popisující výsledky za třetí čtvrtletí ukazují ale na něco jiného. Tržby jsou stále pod tlakem špatné situace v České republice a na Slovensku, ale firma je také pod tlakem rostoucích nákladů na tvorbu obsahu. Jednorázově firmu poškodily i náklady na restrukturalizaci a odchod části managementu.

Ve 3. čtvrtletí byli ze svých funkcí odvoláni CEO Adrian Sarbu, CFO David Sach a viceprezident pro strategické plánování Anthony Chhoy. A nové vedení se pravděpodobně na výhledy podívalo jinýma očima než vedení původní. Revize výhledu tržeb na letošní rok o 10 % a provozního zisku OIBDA o 150 % dokonce do záporných hodnot jsou natolik negativním překvapením, že akcie v Praze reagovala poklesem o 23 % až pod 90 CZK hranici.

Další velmi tvrdá zpráva je varování, že pokud firma nesežene nové financování, během 12 měsíců nebude schopna splácet dluhy. Stav peněžních prostředků na konci roku firma očekává ve výši 60 milionů USD, což je opět výrazně méně, než co říkal management pod vedením Adriana Sarbu.

Obměna vedení ukázala skutečnou situaci ve firmě, která je velmi nepříznivá. Leckdo by mohl hledat analogii s firmou KIT digital. Tam také až nové vedení odhalilo katastrofální stav financí. Podle mého názoru je ale CETV jiný příběh. Firma má reálná aktiva, silnou pozici na trhu a delší historii. Rekonstrukce tohoto kulhajících středoevropského mediálního obra bude ale trvat o několik kvartálů déle, než si investoři a analytici až do dnešního rána mysleli.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE