V říjnu se podílovým fondům opět dařilo

19.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Měsíc říjen se nesl ve znamení pokračování růstového období na trhu podílových fondů. V černých číslech totiž v tomto měsíci, podobně jako v září, skončilo opět více než 80 % investičních produktů. Výsledkům fondů napomohl růst na většině světových burz - index MSCI AC World, který odráží chování globálních trhů, vzrostl o více než 4 % (v USD).

Dobrá nálada investorů na celém světě přetrvává díky zlepšující se hospodářské kondici eurozóny a také díky dobrým makroekonomickým výsledkům čínské ekonomiky. Klíčový význam pro růst na kapitálových trzích mělo říjnové zasedání FOMC (Federal Open Market Commitee), po němž se stalo téměř jasné, že v tomto roce nedojde k omezování programu QE3.

Investoři očekávají, že k prvním změnám programu kvantitativního uvolňování nedojde dříve než v březnu 2014. Na druhou stranu však byla na trzích přítomna také nervozita způsobená politickou krizí v USA. Po 16 dnech patové situace týkající se navýšení dluhového stropu se však republikánům a demokratům podařilo dosáhnout dočasné dohody, která přesouvá problém do poloviny ledna 2014.

Minulý měsíc patřil bez jakýchkoliv pochybností rozvíjejícím se trhům, index MSCI Emerging Markets během něj vzrostl o 4,8 %. Růst pomohl výsledkům investičních fondů ze skupiny akcií rozvíjejících se evropských trhů, které dosáhly průměrné výkonnosti 4,5 %. Prim mezi nimi měly instrumenty investující svá aktiva na tuzemských akciových trzích. Fondy Horizon – Access Fund ČSOB Český Akciový (PX) A (Acc) (CZK) a také ING International Czech Equity P (Acc) (CZK) získaly 6,8 % a 6,2 %.

20131119_tabulka.jpg

V Brazílii a v Indii pokračovalo utěsňování měnové politiky a došlo k opětovnému zvýšení úrokových sazeb. Navzdory tomu však měly v říjnu, podobně jako v září, fondy indických akcií nejvyšší výkonnost, přičemž výsledky nejlepšího z nich přesáhly 13 %. Investiční produkty zaměřené na země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) vzrostly v průměru o 3,9 %.

Fondy, jež investují svá aktiva na rozvinutých trzích, oproti tomu dosáhly průměrného růstu ve výši 2,7 %. Dobrých výsledků dosáhly investiční instrumenty zaměřené na evropské rozvinuté trhy, které v průměru zaznamenaly růst o 3,7 %.

20131119_tabulka_2.jpg

Mezi smíšenými produkty se nejlépe dařilo agresivním smíšeným fondům, jejichž výkonnost vzrostla průměrně o 2,1 %. Nejlepším z nich byl fond KB Privátní správa aktiv 4 (CZK), který dosáhl růstu ve výši 3,2 %. Instrumenty ze skupin smíšených fondů aktivní alokace a smíšených fondů aktivního růstu pak získaly 1,9 % a 1,4 %. V prvně jmenované skupině měl největší výkonnost ČP INVEST Fond živé planety (CZK), který posílil o 4,5 %. Ve druhé skupině nejlepších výsledků zaznamenal EUROFOND A (Acc) (EUR), jenž dosáhl růstu 3,6 %. Mezi fondy denominovanými v české koruně nejvíce získal fond ČSOB bohatství (CZK), který vzrostl o 2,7 %.

Na dluhopisové trhy mělo pozitivní dopad říjnové zasedání FOMC, během něhož nebylo přijato rozhodnutí o počátku omezování programu kvantitativního uvolňování (QE3). Snížily se výnosy státních dluhopisů USA a Německa a index Bloomberg USD Emerging Market Sovereing Bond Index, který odráží růst na rozvíjejících se trzích, vzrostl o 2,9 % (v USD).

Mezi fondy s bezpečným charakterem dosáhly nejlepších výsledků instrumenty, jejichž aktiva jsou investována do dluhopisů s vysokým výnosem. Fondy ze skupiny evropských high yield dluhopisů dosáhly průměrného růstu 1,9 %. Největší výkonnost z nich měl fond Parvest - Bond Euro High Yield A (Acc) (EUR), který v říjnu posílil o 2,09 %. Nejlepším z fondů denominovaných v české koruně pak byl fond ESPA BOND EUROPE-HIGH YIELD VT (Acc) (CZK), který získal 1,61 %.

Vysokou výkonnost měly také dluhopisové fondy zaměřené na trh regionu nové Evropy, které v průměru vzrostly o 1,4 %. O něco hůře se dařilo fondům investujícím na českém trhu, jež si průměrně připsaly 0,3 %. V první z těchto kategorií si zaslouží pozornost zejména fondy Conseq Invest denominované v českých korunách. Conseq Invest - New Europe Bond Fund D (Dis) (CZK) a Conseq Invest - New Europe Bond Fund A (Acc) (CZK) vzrostly v průměru o +2,29 % a +2,26%. Ve druhé kategorii dosáhl nejlepších výsledků ING International Czech Bond P (Acc) (CZK), který posílil o 0,46 %.

Díky růstu na většině trhů zaznamenaly v říjnu ztrátu pouze skupina univerzálních fondů dluhopisů USA, skupina fondů peněžního trhu USD a také skupina fondů japonských akcií.

Zdroj:


 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Anna Depko


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE