Pražská burza s tučnými zisky i letos

02.09.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Na začátku nového měsíce je dobré se poohlédnout za dosavadním letošním vývojem akcií na pražské burze. Rostoucí trend minulých let potvrdilo i prvních 8 měsíců roku letošního.

Říká se, že po bitvě je každý generálem. To platí také při zkoumání výsledků a hodnocení vývoje na kapitálových trzích. Snadno se hodnotí zpětně, snadno se popisují události minulé. Mnohem obtížnější je však predikce vývoje budoucího. Ve společnostech (obchodníci s cennými papíry, investiční společnosti, banky,...), které se vývojem na kapitálovém trhu dnes a denně zabývají existují celé týmy odborníků, které se snaží předpovědět vývoj na burzách, zkoumají minulost, hledají zákonitosti trhu a investorů. Výsledky své práce pak prezentují v rozsáhlých materiálech, ze kterých lze vyčíst to nejdůležitější. Koupit, prodat a hlavně za kolik.

I na našich stránkách máte možnost studovat rozsáhlé analytické materiály. K pozoruhodným dokumentům patří především analýzy společnosti Colosseum. Ty se týkají komoditních a derivátových trhů. Komodity jsou sice vedle akcí spíše alternativní investiční příležitostí, ale mezi investory si své zájemce jistě najdou. Aktuální analýzu (kukuřice long) najdete zde.

Pojďme ale zpět k domácímu kapitálovému trhu, konkrétně na Burzu cenných papírů Praha (BCPP). Ta prošla za prvních 8 měsíců letošního roku velmi zajímavým vývojem. Jako "excelentní" hodnotí dosavadní letošní výsledky burzy Eduard Tesař ze společnosti Cyrrus. Nejen růst ale provázel burzu. "Bylo zde pár zaškobrtnutí způsobených negativním vývojem v zahraničí a také masivní předletní výprodeje posílaly kurzy do hlubin", upozorňuje Tesař.

Kladnou roli sehrál vstup republiky do Evropské unie, "což přilákalo kupce ze zahraničí, především institucionální investory, kteří za relativně nízké ceny plnili portfolia," vysvětluje Radek Neuman, analytik společnosti Fio. Jeho slova potvrzuje i expert na kapitálové trhy z Podnikatelské fakulty VUT v Brně Petr Mandelík. "Růstový trend v prvním čtvrtletí byl spojen zejména se vstupem české republiky do Evropské unie."

Po předletním pádu se trend naštěstí obrátil a následoval růst. "Dobré výsledky společností za druhé čtvrtletí pomáhají indexu blue-chips BCPP zpět k růstu," hodnotí dosavadní kladný vývoj Neuman. Pražská burza (měřeno indexem PX50) si letos za prvních 8 měsíců připisuje k dobru 23,2%. Za celý loňský rok to bylo tučných 43% a v roce 2002 po dvou letech pádu téměř 17%.

 

Také v mezinárodním srovnání je na tom náš region dobře. "Pražská burza tak výrazně předčila výkonnost západních trhů, kde dochází ke stagnaci či poklesu. Americký index S&P od počátku roku ztratil cca 5%," vyzdvihuje dobré domácí výsledky Neuman a zároveň poukazuje na zajímavé dění na trhu spojené se spekulanty. "S tím byla spojená také velmi vysoká aktivita spekulantů a krátkodobých obchodníků a některé tituly tak zaznamenaly svá historická maxima v denních zobchodovaných objemech."

Koncem roku stále směrem vzhůru
Na začátku tohoto článku jsme upozorňovali na obtížnost predikcí budoucího vývoje. Pozice burzy jako celku se však zdá neotřesitelná a analytici jsou optimisté nejen v hodnocení minulosti, ale právě v předpovědích vývoje budoucího. Výraznější vliv by mohl sehrát vývoj v zahraničí. "Do konce roku očekáváme růst s korekcemi, které budou tvořeny především možným negativním vývojem v zahraničí," předpovídá vývoj na příští čtyři měsíce Tesař a Neuman jen dodává "existuje mírný prostor pro pokles, který bude podpořen pravidelnou zářijovou korekcí na trzích. Ta však nijak nenabourá pozitivní výhled spadových titulů". Po přečkání září by se měla na pražskou burzu opět dostavit pozitivní nálada a následný růst, který vyvrcholí v lednu příštího roku. Jedním z hlavních faktorů by mohly být příznivé hospodářské výsledky domácích firem. "Růst ekonomiky a dobré hospodářské výsledky hlavních domácích firem by mohlo podpořit i růst českého  kapitálového trhu," vysvětluje Mandelík z VUT.

Pochopitelně existují i možná ohrožení budoucího vývoje. Tou největší hrozbou je asi terorismus. Ne na území České republiky, ale terorismus v zahraničí. Druhou velkou neznámou a rizikem budoucího vývoje je ropa. "Problémy s terorismem a vývojem ropy v zahraničí, by mohly ochladit příliv finančních prostředků na náš trh", varuje na závěr analytik Tesař. Na další možná rizika upozorňuje závěrem i Radek Neuman: "Určitou hrozbu může znamenat případná politická nejistota na domácí scéně a také vývoj prezidentských voleb v USA. Také teroristické útoky právě v souvislosti s americkými volbami mohou mít neblahý dopad na vývoj na naší burze."

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE