Síť hotelů HILTON vstupuje na burzu

12.12.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní den je plný sledovaných událostí. Jedna z hlavních zpráv je vstup společnosti Hilton Wordwide Holdings (HLT US) na burzu v New Yorku. Cena úpisu se včera uzavřela na ceně 20 USD za akcii a po otevření burzy se obchoduje na ceně 21,5 USD za akcii, což je s více jak 8 % nárůstem oproti ceně upisovací. Jedná se o jednu z největších světových a druhou největší americkou emisi v tomto roce, kdy si společnost po uzavření úpisu došla pro 2,3 mld. USD. Největší IPO v USA v letošním roce byla těžařská společnost Plains GP Holdings LP při objemu 2,91 mld. USD. Třetí v pomyslném žebříčku je společnost Twitter, která si při IPO došla pro 2,09 mld. USD. Dnešní obchodní den přivítá i další velkou americkou společnost, a to výrobce potravinových doplňků a zdravé výživy, společnost Aramark Holdings (ARMK US), která se začala dnes obchodovat na ceně 20,5 USD za akcii, což je více jak 3 % nárůst oproti upisovací ceně. Aktuálně se pohybuje na ceně 21,85 USD za akcii, což je již více jak 10 % nárůst.

Celkově se ale dnes trhy pohybovaly v dalších ztrátách, kdy německý DAX otevřel jen mírně nad hodnotou 9.000 bodů, a to konkrétně 9.015 bodů ve ztrátě 0,6 %. Nejvíce ztrácel bankovní sektor, kde Commerzbank propadala až o 3 % na hodnotu 10,76 EUR za akcii a Deutsche Bank o 2 % na hodnotu 33,15 EUR. Zvýšená nervozita byla dnes patrná i na výrobci luxusního zboží, společnosti Louis Vuitton Moët Hennesy, která po zprávách o koupi 80 % podílu ve společnosti Loro Piana a dosazení do jejího čela Antoina Arnauta, nejstaršího syna šéfa celého holdingu Bernarda Arnaulta, propadala o více jak 2 % na hodnotu 126 EUR za akcii. V současné chvíli se pohybuje cena okolo 127 EUR za akcii. Nervozita plyne ze spekulací, že je toto dosazení do nejvyššího postu převzaté společnosti testem syna majitele, aby mohl v budoucnu převzít celou skupinu LVMH. Také se mluví o dalších, větších akvizicích, a to společnosti Armani či Dolce&Gabbana.

V americkém obchodování je dnes kromě výše zmíněných IPO nejdůležitější zprávou možné jmenování Stanley Fishera viceprezidentem americké centrální banky Fed. Tento bývalý guvernér izraelské centrální banky, učitel současného šéfa Fedu Bena Bernankeho a význačný profesor na prestižní univerzitě MIT, je zastáncem dřívějšího utahování tzv. kvantitativního uvolňování. To značně znervózňuje trhy a americký trh po otevření taktéž propadá. Aktuálně je index S&P -0,2 % na hodnotě 1.778 bodů a index Dow Jones -0,5 % na hodnotě 15.770 bodů.

Vzhledem ke zlepšujícím se datům z amerického trhu práce a přesvědčivějšímu růstu ekonomiky USA, očekávám začátek ukončování QEIII už na začátku roku 2014 a tím tedy i další zvýšení volatility na trzích obecně. Po týdenní korekci trhů očekávám krátký zpětný nárůst během vánočních svátků a další korekci v polovině ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE