Ropy je na trhu dostatek, benzín nezdraží!

08.09.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Cena ropy se dlouho pohybuje na vysoké úrovni. Zdá se, jakoby si na tuto hladinu pomalu všichni zvykali. Za této situace ovšem kartel OPEC vysílá dobrý signál: Ropy je dost, cena klesne!

Ropný trh má přebytek černého zlata v objemu zhruba 1,5 milionu barelů denně navzdory silné poptávce ze strany Číny, Indie a Spojených států, uvedl v úterý pro agenturu Reuters šéf kartelu OPEC. "Ve světě je nadbytek ve výši 1,5 milionu barelů denně. To znamená, že svět má dostatek ropy, když se podíváte na rovnováhu nabídky a poptávky," řekl prezident OPEC Purnomo Jusgiantoro.

Cenu jakéhokoliv zboží na volném trhu určuje nabídka a poptávka. Na místě je tedy otázka, proč je cena tak černého zlata tak vysoká? "Je to politická prémie," odpovídá Jusgiantoro, který je i ministrem indonéského ropného průmyslu.

Kartel OPEC může cenu do jisté míry ovlivnit zvýšením nabídky. Když bude ropy na trhu dost, cena bude klesat. Na otázku agentury, zda OPEC 15. září zvýší na svém zasedání těžební limit 26 milionů barelů denně, Jusgiantoro řekl: "Možná." To je ale významný signál. Mnoho analytiků si ho přeloží jako "ano". Zopakoval také, že 10 členů OPEC (bez Iráku) těží zhruba o dva miliony barelů denně víc, než stanovuje produkční limit. Po započtení Iráku se výše těžby blíží ke 30 milionům barelů denně. Zde je paradoxně vidět "neposlušnost" členů kartelu. Domluva je sice jasná: Vytěžíme 100, ale praxe ukazuje, že těží 110.

Na opačnou otázku (tedy zda OPEC vzhledem k uvedenému nadbytku zváží snížení skutečné produkce), Jusgiantoro řekl: "Uvidíme na schůzce. Momentálně je poptávka pořád silná. Poptávka Číny, Indie a Spojených států je nadále silná. Ale cena teď začíná klesat. Motoristická sezona končí, ale sezona spojená se zimním obdobím začíná, takže s tím musíme počítat."

V USA, jež jsou největším spotřebitelem energie na světě, kulminuje během letních prázdnin poptávka po benzinu (američané v době dovolených hodně cestují a jak je známo americká auta nepatří zrovna k úspornáým co se týče spotřeby paliva), zatímco na severní polokouli v zimě dosahuje svého maxima poptávka po topných olejích. To je také logické, protože mnoho elektráren v USA je právě na topných olejích závislá a domácí kotle na topení mají američané obvykle (na rozdíl od evropských - plynových) elektrické.

Poznámka: Cena lehké americké ropy klesala včera (7.9.2004) v 10:40 o 99 centů na 43 dolarů za barel, což je více než šest dolarů pod rekordním maximem 49,40 dolaru ze 20.srpna.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE