V dlouhodobých strategiích přinášejí akcie bezpečí

21.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Řada investorů se vyhýbá akciím z důvodu vyšší volatility. V portfoliích na deset a více let jsou však obavy z možného výkyvu kurzu negativním směrem mnohdy přehnané. Jak pohlížet na akciovou složku portfolia?

V článku Akcie jsou bezpečnější jsme ukázali, jak jsou akcie a dluhopisy „bezpečné“ z pohledu reálné hodnoty. Jinými slovy řečeno, jak tyto typy cenných papírů dokáží překonat inflaci. Z tohoto pohledu se jeví akcie jako jednoznačně bezpečnější.

Když se podíváme na desetiletou investici, vidíme, že „výjimečně špatný“ výsledek (což představuje 1 % nejhorších výsledků) je v obou případech srovnatelný. Nicméně u dluhopisů riskujeme více. A to proto, že minimální hodnota, při výjimečně špatném výsledku, znamená mít z investovaných 100 tisíc korun jen 62 tisíc a v případě akcií je tato minimální hodnota 67 tisíc.

Je to dáno tím, že akcie sice mají výraznější volatilitu, ale při dostatečně dlouhém investičním horizontu je vyhlazována mnohem vyšším výnosem, než je tomu u dluhopisů. U akcií je totiž navíc hodně pozitivních scénářů, kdy se akciím daří nadprůměrně a díky tomu přináší několikanásobek původně investované částky. Pokud tedy měříme riziko způsobem „co nejhoršího se může stát“, pak dluhopisy jsou v reálném vyjádření rizikovější než akcie.

Když se podíváme na „dobré“ výsledky, tím myslíme 25 % nejlepších případů (výnosů), vidíme, že můžeme dosáhnout znatelně vyššího výnosu u akcií, než u dluhopisů. Na dlouhodobém horizontu jsou akcie z tohoto pohledu výhodnější investicí.

Dvacet let

Investice do akcií na dvacetiletém horizontu v minulosti překonala inflaci. To se o dluhopisové investici zdaleka říci nedalo. I v případě výjimečně špatného období na akciových trzích končila investice v kladných číslech. Sice jen na hodnotě 113 tisíc korun při 100 000 investovaných korunách, ale v zisku.

To se o dluhopisové investici zdaleka říci nedá. Když jsme trefili výjimečně špatné období, skočila naše investice na hodnotě 64 tisíc korun (v 1 % nejhorších případů). Když jsme trefili jen „špatné“ období (co je nejhorších 10 % případů), skončili jsme na hodnotě 80 tisíc korun.

Hodnota akciové investice se v polovině případů na dvacetiletém horizontu pohybuje od 2,4násobku do 5,4násobku. A když máme trochu štěstí na období, umí nám 100 tisíc korun udělat třeba přes půl milionu.

Třicet let

V případě třicetileté investice platí vše výše uvedené u dvacetileté investice. Jen jsou trendy ještě výraznější. Pro dluhopisy bychom se zdráhali použít slovo „bezpečná“, zatímco akciová investice nikdy nezklamala. Nejhorší výsledek, jakého dosáhla, je „jen“ 2,6násobek počáteční investice. V polovině případů jsme při investici 100 tisíc korun měli za 30 let od 450 do 950 tisíc.

Proč investovat do akcií?

Bezpečná investice je široký pojem. Jak jsme si ukázali, mohou být akcie za určitých okolností bezpečnější investicí než dluhopisy. V každém případě však, pokud hledáte dlouhodobou bezpečnou investici, neměli byste akcie opomíjet. I když jsou hodně volatilní, v minulosti dávaly větší šanci na překonání inflace. Dluhopisy sice obvykle nesou nižší riziko kolísání, ale mají vysoké riziko, že jejich reálný výnos nepřekoná inflaci. V uplynulých sto letech při investici do amerických státních dluhopisů se peníze ve dvaceti až třiceti procentech případů reálně znehodnotily. Toto riziko se nedá dobře rozložit v čase, protože úrokové sazby byly dlouhodobě nižší, než byla úroveň inflace.

Dlouhodobé portfolio by tedy mělo obsahovat akciovou složku nejenom proto, aby se dosáhlo vyšších výnosů, ale rovněž proto, aby bylo sníženo riziko. A to riziko reálné ztráty z investice. Pro akcie platí, že v krátkodobém horizontu (jeden, tři, pět nebo i deset let) mohou významně ztratit. O horizontu delším než deset let to již úplně neplatí. Pokud je pro někoho rizikem kolísání hodnoty investice, pak jsou pro něj akcie samozřejmě rizikové. Pokud však investor hledá reálné zhodnocení svých prostředků, jsou akcie na dlouhém horizontu to pravé.

Autor článku

Evžen Fojtík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE