Nominál neznamená reál

30.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Často vidíme v marketingových materiálech větu, že ten či onen fond měl za určité období vysoký výnos, a to i na dlouhém, tedy desetiletém či dvacetiletém, horizontu.  Nicméně to se jedná pouze o nominální výnos. Reálná hodnota investice do takového vychvalovaného fondu může být úplně někde jinde.

Samozřejmě nemusí jít jenom o podílový fond. Toto úskalí číhá na investora při jakékoli dlouhodobé (ale i krátkodobé) investici.

Zdánlivé bezpečí

Obecně vzato jsou za nejbezpečnější investice považovány ty do peněžního trhu či dluhopisů. Podle tohoto obecného postoje, kdo hledá bezpečí, měl by zvolit dluhopisovou strategii. Ovšem tato teze platí jen omezeně. Pravdou je, že investice do dluhopisů nemají tak vysokou volatilitu jako ty do akcií. Zjednodušeně řečeno hodnota dluhopisové investice zase tolik nekolísá. A pokud se tak přeci jen stane, jsou do tří až pěti let zase na svém. Ve srovnání s akciemi jsou poklesy u dluhopisů obvykle mělké a relativně krátkodobé.

Když jsou dluhopisy tak bezpečné, tak by k jistotě výnosu mělo stačit mít v portfoliu pouze je, a to bez ohledu na délku horizontu. Investice do dluhopisů se zdá jako ideální investice pro zabezpečení na důchod. V podstatě jistota výnosu a nízká míra kolísání. Nicméně pro dlouhodobou investici je důležitá nikoli nominální hodnota, ale reálná hodnota. Ta zohledňuje, zda nakonec investor reálně skončí ve ztrátě či nikoli. A to prostřednictvím zohledněním růstu cen, tedy inflace.

Překonávají dluhopisy inflaci?

Dokáží tedy dluhopisy překonat inflaci a přinést investorům reálný výnos? Odpověď může být zdánlivě jednoduchá a zároveň nic neříkající. Zní totiž: Některé ano a jiné ne. Korporátní dluhopisy, dluhopisy neinvestičního stupně, konvertibilní dluhopisy a další rizikovější obligace totiž svým výnosem inflaci často překonávají. Avšak jejich chování se spíše přibližuje akciím, než dluhopisům, a to ve smyslu hlubších propadů a delšího období, kdy se opět dostávají na své. Dokáží však inflaci překonat i státní dluhopisy investičního stupně, zvláště ty označované jako safety heaven? Podívejme se na státní dluhopisy USA, tedy trhu, který je označován jako bezpečný přístav.

Průměrný nominální výnos amerických státních dluhopisů, za posledních pět let, byl na roční periodě 3,2 % a na třicetileté periodě 1,9 %. Na roční periodě byla pravděpodobnost ztráty 35 %, na třicetileté 21 %. Tedy Nominálně tedy investoři vydělali, avšak s reálným zhodnocením již to bylo horší. Při investici na jeden rok skončím s padesáti procentní pravděpodobností s nominálním výnosem v intervalu od mínus 2,5 % do plus 8,4 % a s více než devadesátiprocentní pravděpodobností v intervalu od mínus 15,1 % do plus 30,4 %. V obou případech jsou to poměrně široké intervaly. Tedy aniž když budeme investovat na dlouhý horizont, nemáme jistotu, že skončíme v nominálním zisku. A třeba dvacetiletá investice skončí v padesáti procentech případů v intervalu od mínus 0,2 % do 4,4 % p.a., tzn. čtvrtina investic skončila ve ztrátě.

Může se tedy stát, že si chceme uložit naše vydělané peníze na důchod a hledáme velkou jistotu, velké bezpečí. To je naprosto legitimní požadavek, neboť v důchodu již většina lidí nemá stabilní příjem. Jak jsme si uvedli výše, dluhopisová strategie je relativně bezpečná. Propady investice do dluhopisů jsou mělké a relativně rychle je investice na svém. Tak ji tedy zvolíme. Avšak na konci investičního horizontu bychom se nestačili divit. Hodnota investice sice nominálně vzroste, ale reálný výnos bude výrazně nižší. Na účtu nebudeme mít vysokou částku, takže si za nic moc nekoupíme.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE