Cena mědi by mohla vzrůst na úroveň 360 centů za libru

31.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena mědi obchodované v New Yorku by mohla vzrůst v nejbližších třech až šesti měsících až na úroveň 360 centů za libru. Zde jsou hlavní důvody pro růst cen mědi.

Strmý propad zásob na světových burzách

Zásoby mědi na hlavních světových burzách od začátku loňského července prudce padají. Celkově k 24. 6. 2013 dosahovaly zásoby na burzách v New Yorku, Londýně a Šanghaji 934 597 tun. K 16. 1. 2014 spadly téměř na polovinu, tedy na 473 278 tun. Největší procentuální propad zásob byl na burze COMEX v New Yorku, kde se zásoby propadly o 80 procent. V Londýně se zásoby snížily o 50 procent. Máme za to, že pokračující propad zásob bude jeden z hlavních růstových impulzů pro cenu mědi.

Pokračující deficit mědi na světových trzích

Trh s mědí je podle International Copper Study Group (ICSG) od roku 2010 v deficitu. K vyrovnání trhu nepomohlo ani to, že světová produkce mědi vzrostla o 8,4 % (1,14 miliónu tun) především díky nárůstu v Číně, Chile a Africe. Chile je největší světový producent mědi s celkovým podílem 32 % a 7% nárůst těžby znamená zvýšení produkce o 300 000 tun. Ani tento nárůst produkce však nestačil k vyrovnání deficitu na trhu s mědí. Ten podle ICSG činil v tomto období deficit 230 tisíc tun. Pokud se započítá i změna odhadovaných zásob v Číně, tak celkový deficit dosáhnul 556 tun, což je téměř pětinásobný nárůst schodku oproti stejnému období v roce 2012, kdy tento údaj činil 119 tun. A deficit je větší než v předchozích dvou letech.

Měď sezónně roste na začátku roku

Cena mědi má tendenci sezónně růst mezi 1. až 18. týdnem v roce. Souvisí to s předzásobením ve stavebnictví před začátkem stavební sezóny na severní polokouli. Cena mědi otáčí typicky okolo 19. týdne, kdy má tendenci měsíc klesat, aby obnovila růst na jeden až dva měsíce v období července. Zbytek roku poté typicky klesá. Toto období poklesu cen jsme zažili v uplynulém roce. Nárůst typicky činní průměrně 50 centů za libru mědi. Tento rok může být kvůli extrémní zimě v USA nárůst o pár týdnu oddálen.

Pozitivní vývoj stavebnictví v USA

Hypotéční a nemovitostní trhy utrpěly v rámci finanční krize v USA velkou ránu. Počet nových stavebních povolení v předkrizové době přesahoval ročně 1,6 miliónů. Na konci roku 2008 propadl až na půl miliónu. Stavebnictví se sice ještě nedostalo na předkrizové úrovně, ale i tak jeví známky značného oživení. Anualizované množství žádostí o stavební povolení se v minulém roce drželo nad hranicí 900 tisíc. V prosinci 2014 statistika vykázala 990 000 nových povolení.

Těžební společnosti pokračují v masivních škrtech rozpočtu na průzkum

A to již druhým rokem v řadě. Celosvětové výdaje na průzkum nalezišť kovů propadly minulý rok podle společnosti MinEx Consluting o 10 miliard dolarů, tedy zhruba o 30 procent oproti předchozímu roku. Společnost očekává další propad v tomto roce o 10 procent. Například těžební gigant Rio Tinto Group oznámil, že snížil náklady na průzkum v minulém roce na 968 miliónů dolarů oproti 1 970 miliónům v roce 2012. Australská těžební firma OZ Minerals oznámila, že v tomto roce snížila rozpočet pro průzkum o 62 %. Snížené výdaje na průzkum se podle našeho názoru negativně projeví i na celkovém objemu nové produkce.

Autor analýzy: Vít Jedlička, analytik ve společnosti Colosseum

Celou analýzu si můžete stáhnout v PDF.

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE