Komoditní vývoj v lednu

07.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Na konci ledna Fed podle očekávání přistoupil k dalšímu snížení kvantitativního uvolňování o 10 miliard na 65 miliard dolarů měsíčně. Fed snižuje objem nákupu cenných papírů po druhé v řadě.

Rozhodnutí Fedu společně s mírně negativními vyhlídkami na hospodářský růst v USA a Číně oslabilo průmyslové kovy. Největší růst v lednu mezi komoditami zaznamenala káva Arabica, kakaové boby a zemní plyn.

Cena zemního plynu v USA posílila v lednu o více jak 16 procent. Cena rostla díky rekordním mrazům a vyskočila podobně, jako když hurikán Ike udeřil na USA v roce 2008. V posledním lednovém týdnu noční teploty v Chicagu dosáhly -27 stupňů Celsia a -31 stupňů v Minneapolisu. Plyn je tak nejdražší za poslední čtyři roky.

Futures kontrakt na kávu typu Arabika posílil během ledna o mimořádných 21 procent. Trh se tak dostal na úrovně z loňského dubna. Důvodem jsou vysoké teploty v Brazílii, která je nejdůležitějším pěstitelem Arabiky na světě. Brazílie zažila nejteplejší leden v historii zároveň v kombinaci s nejmenším množstvím dešťových srážek za posledních 20 let. Předpokládá se kvůli tomu horší úroda nejen Arabiky, ale i cukrové třtiny, takže i cukr na burze také silně zdražil. Březnová Arabika uzavřela leden na ICE Futures U.S. na ceně 125,20 centů za váhovou libru. To je ale stále o 60 procentní níže oproti historickým maximům komodity. Ty trh vytvořil na úrovni okolo 310 centů za libru a přiblížil se k nim v květnu roku 1997 a 2011.

Měď ztratila během ledna více než 4 procenta. Děje se tak na základě rostoucích zásob monitorovaných burzou Comex (Commodity Exchange). Stav zásob ke konci měsíce dosáhnul 19 269 krátkých tun. V meziročním srovnání však zásoby propadly již o úctyhodných 74 procent, kdy ve stejný den loňského roku byly v úrovni 73 931 krátkých tun. Jedna z největších těžebních společností Anglo American zvýšila v posledním kvartálu minulého roku svojí celkovou produkci meziročně o 25 procent. Celoročně produkce stoupla o 5 procent. Produkce mědi vzrostla meziročně o 17 procent.

Cena kakaa vzrostla ke konci ledna na dva a půl roční maximum. Za prudkým růstem ceny stojí propad zásob kakaových bodů, které sleduje burza ICE (Intercontinental Exchange). Stav zásob se snížil o 3,3 procenta na aktuálních 3 642 986 žoků.

Na trhu s cukrem přetrval medvědí sentiment až do posledního dne v lednu, kdy cena výrazně vzrostla. Hlavním viníkem bylo podobně, jako u kávy Arabica, rekordně suché a teplé počasí v Brazílii. I když International Sugar Organization očekává, že přebytek na trhu s cukrem bude po třech letech pokračovat i letos, tak by špatné počasí v Brazílii mohlo významně ovlivnit příští sklizeň. Hedgeové fondy měly v posledním lednovém týdnu otevřený největší počet čistých prodejních pozic za poslední čtyři měsíce.

Graf č. 1: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20140207_colosseum.jpg 

Autor článku pracuje ve společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE