Začátek roku nebyl pro investiční fondy příliš zdařilý

11.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V lednu až 60 % investičních fondů v důsledku nepříliš příznivé situace na akciových trzích dosáhlo záporné výkonnosti.

Index MSCI AC World ztratil v lednu 4,1 % (v USD), přičemž jednoznačně nejhorší situace panovala na rozvíjejících se trzích. V konečném důsledku pak nejslabších výsledků dosáhly fondy s expozicí na tyto trhy.

20140211_1.jpg

Bezpochyby největší vliv na zhoršení situace na rozvíjejících se trzích mělo omezení programu kvantitativního uvolňování oznámené americkým Fedem, v jehož důsledku z nich došlo k odtoku finančních prostředků. Svůj podíl však měla také slabší makroekonomická data z Číny. Podle předběžných výsledků totiž index nákupních manažerů (PMI) sestoupil pod úroveň 50 bodů, což signalizuje pokles aktivity čínského průmyslu. Olej do ohně přilily také politické nepokoje v Turecku a na Ukrajině a problematická hospodářská situace v Argentině. Výše zmíněné faktory zapříčinily drastické pády měn a akciových indexů v dotčených zemích, přičemž index MSCI Emerging Markets v lednu ztratil -6,6 % (v USD). Největší poklesy zaznamenaly indexy v Rusku (-9,8 %, v USD), Turecku (-8,8 %, v TRY), Brazílii (-7,5 %, v BRL) a v Číně (-5,5 %, v RMB). Korekce se však nevyhnula také trhům vyspělým, avšak její míra byla ve většině případů značně menší. Index S&P500 ztratil -3,6 % (v USD), francouzský CAC40 poklesl o -3,0 % (v EUR) a německý DAX o -2,6 % (v EUR).

Zhoršení situace na akciových trzích negativně ovlivnilo výsledky investičních fondů investujících na rozvíjejících se trzích. Největší ztráty v lednu zaznamenaly fondy ruských akcií (v průměru -7,5 %), latinskoamerických akcií (-7,0 %), zemí BRIC (-5,6 %), evropských rozvíjejících se trhů (-4,9 %) a globálních rozvíjejících se trhů (-4,7 %). V těchto kategoriích se také nacházelo všech 5 fondů s dvoucifernou zápornou výkonností. Největší ztráty blížící se -12% zaznamenaly fondy KBC Equity Fund - Turkey A (Acc) (TRY) a HSBC GIF - Turkey Equity A (Acc) (EUR).

Ne všichni investoři investující na akciových trzích však dosáhli ztrát. Dobrých výsledků dosáhly mimo jiné fondy zahraničních akcií sektorů farmaceutiky a biotechnologií, jejichž průměrná výkonnost činila +4,8%. Důvod pro radost však měli také investoři do akciových fondů zaměřených na společnosti investující do zlata, jehož hodnota se v lednu zvýšila o téměř +3,4%. Jedny z nejlepších investic v lednu představovaly fondy Franklin Biotechnology Discovery Fund A (Acc) (USD) a Amundi Funds - Equity Global Gold Mines AU (Acc) (USD), které v uvedeném pořadí vzrostly o +14,3 % a +13,0 %.

20140211_2.jpg

Na dluhopisovém trhu však v lednu také bylo možné vydělat. Téměř všechny skupiny z tohoto mezi českými investory nejpopulárnějšího segmentu totiž dosáhly kladného průměrného výsledku, přičemž nejvyšší výkonnost měly fondy investující na rozvinutých trzích. Fondy amerických dluhopisů s univerzální strategií získaly dokonce +3,6 %. Nejlepším produktem ze segmentu dluhopisových fondů byl KBC Renta - Yenrenta A (Acc) (JPY), který dosáhl výkonnosti +5,9 %. Na dobré výsledky dluhopisových fondů mělo částečně vliv také posílení kurzu eura a amerického dolaru ve vztahu k české koruně. Pouze fondy státních dluhopisů Emerging Markets a středo a východoevropských dluhopisů s univerzální strategií zaznamenaly v lednu ztrátu.

20140211_3.jpg

20140211_4.jpg

Špatná situace na akciových trzích se negativně podepsala také na výsledcích smíšených fondů, které se rovněž těší velké popularitě mezi klienty. Pouze každý třetí fond z tohoto segmentu dosáhl kladné výkonnosti, přičemž jednoznačně nejlepší výsledek zaznamenal fond J&T OPPORTUNITY EUR smíšený opf (EUR), který získal až +6,4 %. Fondy stabilního růstu dosáhly v lednu průměrné ztráty -0,1%, produkty s vyváženou strategií -0,8%, fondy dynamické -1,1% a fondy aktivní alokace -1,2%.

Zdroj:

 


 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Anna Depko  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE